Националната комисия за борба с трафика на хора даде ход на лятната кампания за борба с трафика на хора

Националната комисия за борба с трафика на хора обяви на своя пресконференция началото на лятната кампания за борба с трафика на хора.

Комисията потвърди като приоритет превенцията на трафика на хора, както сред рисковите групи, така и с цел постигане на нулева толерантност сред обществеността. Подчертана беше важността на незабавната и безвъзмездна подкрепа и защита, която Комисията оказва на жертвите на трафик на хора, както и нуждата от тяхното материално компенсиране.

Представени бяха и приоритетите на Националната комисия за 2014 г., а именно – превенцията, реинтеграцията на жертвите; разработване и приемане на Стратегия за борба с трафика на хора на Република България за периода 2015 – 2020 г.; приемане на нов закон за борба с трафика на хора; работата с млади хора и организираната през юли 2014 г. Академия за доброволци; както и Програма за борба с трафика на хора към Тематичния фонд “Сигурност”, по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

Допълнително беше представен Националният доклад за дейността по превенция и противодействие на трафика на хора за 2013 г. за България и данни за жертвите (https://www.antitraffic.government.bg/bg/nacionalno-dokladi/nacionalen-doklad-2013),  както и официалната статистика за броя на жертвите на трафик на хора за 2013г. и на осъдените лица, която е публикувана в него. Отбелязани бяха данни за работата по сигнали в администрацията на НКБТХ и в двата държавни приюта за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

Представена беше съвместната операция „Хасково” от август 2013 г. между ДАНС и Австрийските криминални служби, точно след прехвърлянето на сектор „Трафик на хора” от МВР в ДАНС. Секретарят на комисията Гергана Алексова подчерта, че тази операция се дава за пример от австрийските служби на международно ниво за отлично двустранно сътрудничество, при което вече има произнесени 11 ефективни осъдителни присъди (до 8 години лишаване от свобода), 34 подсъдими, които очакват до месеци своите присъди и над 100 жертви. Беше поставен акцент и върху отличното взаимодействие между България и Швеция при противодействието на трафика на хора с цел трудова експлоатация за бране на боровинки в Швеция, като за разлика от 2012г, когато има над 200 сигнала за трафик на хора с цел трудова експлоатация, за 2013г. няма констатиран случай.

 

Пострадали от престъплението трафик на хора за 2013 г.:

540 български граждани, от които 476 жени (41 непълнолетни, 8 малолетни) и 64 мъже (3 непълнолетни, 15 малолетни)

С цел сексуална експлоатация: 428 лица, от които 411      жени (38 непълнолетни, 5 малолетни) и 17 мъже (10           малолетни);

С цел принудителен труд: 44 лица (11 жени и 33 мъже);

С цел държане в принудително подчинение: 11 лица;

С цел отнемане на телесни органи: 2.

 

Констатира се увеличение на  прокурорските актове, внесени в съда с 2,3% спрямо 2012 г. и с 6% спрямо 2011 г.

Увеличен е броят на лицата предадени на съд, увеличението е с 14,2% спрямо 2012 г. и с 12,2% спрямо 2011 г.