Фолклорен фестивал препълни Карнобат с посетители

Препълнени хотели, ресторанти, магазини и улици съпроводиха първото издание на „Балкански фестивал на изкуствата”в Карнобат.

 

Гостите от Гърция, Молдова, Македония и Турция, както и над 40 ансамбли от България превърнаха града домакин в предпочитано място за почитателите на песните ,танците и занаятите.

 

Дефилетата на участниците и изявите им на трите сцени на централния площад „Трети март”, в градския парк и на площад „Янчо Блецов”  събраха вниманието на хиляди хора през четирите дни на проявата.

 

От община Карнобат отчетоха 100% заетост на хотелската база в града. От екипът, зает с организацията на фестивала, признаха, че се е наложило да ангажирали хотели и почивни станции в Айтос и в Бургас, за да могат да настанят всичките 600 участници.

Една от заложените идеи в проявата е „Балканският фестивал на изкуствата” да се превърне в запазена културна марка на Карнобат.

 

Паралелно с песните и танците на няколко балкански страни  карнобатлии и гостите на града имаха възможност да станат свидетели на възраждането на прочутия през Възраждането местен панаир.

За последно той е бил проведен през 1973 год. и общината си постави за цел да направи всичко възможно да върне старата му слава.

За целта в рамките на фестивалните дни по протежение на бул. „България” в зоната между централния площад и градския прак беше обособено панаирното градче, където майстори на занаятите и производители предлагаха своята продукция.

 

Според кмета на община Карнобат Георги Димитров най-голямото постижение на фестивала е било това, че градът се изпълнил с усмихнати хора, които са се забавлявали и са изпитвали удоволствие от това, че живеят или гостуват в Карнобат.

 

През следващата година се очаква участниците в Балканския фестивал на изкуствата да надхвърлят 1000 души.