Започва шампионат по въздушна китара

Шампионатът по Въздушна китара на България започва след по-малко от седмица със състезания във Варна (9 юли) и Пловдив (11 юли). Втората половина на юли ще се състоят и състезанията в София и Созопол, а на националния финал в края на август ще бъде излъчен българския шампион, който ще представи страната на световния финал в Оулу, Финландия в края на същия месец. Петдневният сблъсък на всички световни титани в северната страна ще се проведе за 19-та поредна година и вече е придобил статут на едно от най-нестандартните, но и най-популярни рок събития, отразявано ежегодно от медии като CNN, BBC и Reuters.

В българския шампионат първите трима, от всяко регионално състезание, се класират на националния финал. Победителят печели титлата шампион на България и отива да защитава славата на страната ни пред света от 27 до 30 август, в Оулу, Финландия. Ако стане световен шампион, влиза в залата на вечната слава на Въздушната китара и се превръща в международна рок и медийна звезда. Ако не стане шампион, трябва да опита да подобри или поне да повтори класирането на миналогодишния български шампион Жоро „Фотото” Николов – девети в света. Това представяне на Фотото му донесе не малко медийна слава в България, както и платено участие в онлайн реклама на бира. В този ред на мисли, може да се каже, че шампионатът по Въздушна китара променя живота на участниците и ражда звезди, подобно на популярните ТВ риалити предавания.

Участието в шампионата е безплатно, с предварително записване. Всеки навършил 18 години може да се включи като попълни кратък формуляр в блога на организаторите https://airguitarbulgaria.tumblr.com/post/90645077368/bg-2014 и изпрати парчето, на което иска да направи изпълнението си. Няма никакви специални изисквания, нито се изискват умения за свирене на истинска китара.