Здравното министерство затяга контрола над хоспитализациите

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще проведе извънредно заседание във връзка с полученото писмо от Министерството на здравеопазването с искане спешно да се предостави пакет от мерки за контрол на разходите и финансовото стабилизиране на здравноосигурителната система.

“1 милион и 500 хиляди случая хоспитализирани беше занижена стойност, защото се пристъпи към увеличение от общо 4 процента на клиничните пътеки за годината в Рамковия договор. За да можем да влезем в тази рамка на средствата, които имаме се занижи очакваният брой болни. Иначе средно имаме 2 милиона хоспитализации годишно. Има застараяване н анаселението, има хора с хронични заболявания, които се обострят. Хората са болни. Това е нормалното обяснение. Другото е свърхпредлагането на болнични услуги във връзка с остойностяването на някои от клиничните пътеки и се търси висок оборот от болниците, за да се компенсират разходите в подценените клинични пътеки. Днес ще обсъдим мерките. Най-важните неща са точно прецизиране и контрол на хоспитализациите. Другото важно е повечето от дейностите, които влизат в болничната помощ, да бъдат извадени в извънболничната помощ. Хората отвориха болници, само и само да работят. В първите 50 болници по приходи има само три частни.” Това заяви за БНР д-р Бойко Пенков, заместник- министър на здравеопазването.

На въпрос колко пари са изплатени на болниците за първото полугодие, сравено с миналата заместник-министърът съобщи, че са със 180 милиона лева повече.

Председателят на Надзорния съвет на здравната каса каза в предаването “Преди всички” по БНР, че според разчетите актуализацията на бюджета на касата се налага, за да може да бъде разплатена надлимитната дейност на болниците. Той продължава да иска запълване на дефицита в болниците. /КРОСС/