Лекарите с ултиматум: Или още пари, или спираме работа

Напрежението около актуализацията на бюджета на здравната каса ескалира. Причината се оказа нежеланието на премиера Пламен Орешарски да даде повече средства на фонда, както и забавянето на проекта по пътя му към парламента. По всичко изглежда обаче, че за поредна година управляващите ще дадат пари под силния съсловен натиск въпреки липсата на реформи.

Масови протести обещаха да организират днес на обяд шефовете на общински, областни и университетски болници. Това стана след спешна среща в централата на ГЕРБ, където медиците и политиците обсъдиха какви ще са пораженията в лечебниците през есента, ако не се налеят още 330 млн. лв. в касата. Крайният срок, който докторите дадоха на правителството да внесе в Народното събрание проект за актуализацията на бюджета на касата, е днес в 12 часа. Ако дотогава документът не е депозиран, медиците ще излязат на символичен половинчасов протест пред болниците. Той се подкрепя и от лекарския съюз. Някои медици заплашиха дори с хвърляне на оставки. Към недоволството на докторите се присъединиха аптекари, синдикати и работодатели. В обща декларация КНСБ, “Подкрепа”, БСК и КРИБ заплашиха, че техните представители ще напуснат Надзорния съвет на НЗОК, ако до 15 юли законопроектът за актуализацията не е в парламента. По този начин на практика работодатели и синдикати ще затруднят работата на касата и ще й дадат възможност да спре изобщо да плаща на болници и аптеки. Причината е, че Надзорният съвет няма да има кворум, за да заседава, а директорът на фонда може да откаже да носи еднолично отговорността за разплащанията с лечебниците и фармацевтите. Към извиването на ръцете на кабинета се присъединиха и от Асоциацията на собствениците на аптеки. Оттам също призоваха за спешна актуализация, тъй като иначе есента няма да имат пари, за да зареждат лекарства за 1,5 млн. хронично болни пациенти.

Въпреки всички заплахи премиерът Пламен Орешарски остана непреклонен в позицията си, че актуализация не е нужна. Вероятността проектът за повечето пари пък да се внесе днес в парламента не е голяма заради процедурните хватки, с които властта го забави. Макар от здравното министерство няколко пъти тази седмица да заявиха, че са внесли проекта за актуализация в Министерски съвет, от финансовото казаха, че са го получили едва вчера в късния следобед. Последната хватка, с която проектът се размота още, беше искането за оптимизиране на разходите на касата след актуализацията. За тази цел вчера Надзорният съвет на фонда отново имаше заседание. На него обаче членовете му решиха да изпратят мерките, които вече са предложили в анализа за бюджета на касата за 2014 г. Сред тях са добре познатите идеи за отстъпки в лекарствата, различен процент на реимбурсация според тежестта на диагнозата, извеждане на дейности от болниците към джипитата и специалистите, затягане на контрола над медиците. Въпреки че в края на деня законопроектът вече беше изпратен за съгласуване на останалите ведомства, не е ясно дали той ще успее да влезе в пленарна зала преди 12 юли, както искаха от ГЕРБ. При добро желание на правителството това може да стане. При липсата на такова обаче проектът може да се бави още дълго. Само срокът за съгласуването му между министерствата по закон е до две седмици. Все пак експертите в бранша очакват, че и този път ще се налеят повече пари в касата. Друг е въпросът колко ще бъдат те, както и дали точно чрез актуализация. За съжаление обаче промени в здравната система и този път няма да има, обобщава “Стандарт”.

Има дефицит, който трябва да се покрие, счята лидерът на ДПС Лютви Местан

Не съм запознат с позицията на премиера, че не е нужна актуализация на бюджета на здравната каса, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан вчера. Той допълни, че е възможно премиерът да има предвид други начини за набавяне на нужните средства в НЗОК. “Ако са намерени други източници да се запълни този дефицит, това е друго”, обясни Местан. Той обаче беше категоричен, че пари трябва да се дадат. “Ние смятаме, че трябва да се реши проблемът с НЗОК, болниците и заявихме позиции, че ако това предполага актуализация на бюджета, ПГ на ДПС ще подкрепи изменението”, каза Местан.

Ще подкрепим решението на кабинета, заяви Емил Райнов от БСП, зам.-председател на здравната комисия в НС

Ние ще подкрепим решението на Министерския съвет, каквото и да е то, заяви червеният депутат Емил Райнов. Той допълни, че това е било обещанието и пред лекарския съюз, което БСП пое преди няколко дни. Според Райнов обаче няма нужда от актуализация на парите на НЗОК. “Кой е казал, че в момента има дефицит? Към днешна дата касата плаща абсолютно всичко на болниците, което са заработили”, обясни той. Райнов допълни, че изкуствено се създава нездрава обстановка. “През 2008 г. последният бюджет, който съм правил, нямаше актуализация, с два пъти по-малко пари касата плащаше всичко на 100%, оставихме и 1,6 милиарда резерв”, отчете още Райнов.

Да пипат само бюджета на НЗОК, призова лидерът на ДБГ Меглена Кунева

Трябва да има актуализация само на бюджета на касата, заяви Меглена Кунева, лидер на ДБГ. “Не съм привърженик на актуализацията на държавния бюджет, извън този на НЗОК, тъй като имаме основателни съмнения, че ще бъде неправомерно използвана”, написа тя в профила си във Фейсбук. Съмняваме се, че по-голямата актуализация на републиканския бюджет ще е откровена кражба на публичен ресурс, допълва Кунева в поста си. От ДБГ обаче категорично настояват да се дадат повече пари на НЗОК.

Допълнителните пари за здраве могат да дойдат от разходната част, която е за растеж на регионите, в която според ГЕРБ имало 500 милиона лева. Депутатът Десислава Атанасова уточни, че би следвало да има около 480 милиона налични.

Актуализацията на НЗОК е задължителна, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На въпрос дали трябва актуализация не само на НЗОК, а и на целия бюджет Бойко Борисов, отговор: „Тя е задължителна – актуализация за целия бюджет заради сакралната дата 21″.

В отговор на становището на премиера Орешарски, че актуализация не е необходима, Борисов заяви: „Не мога да смятам какво смята Пламен Орешарски, защото се видя, че той не може да смята.”

„След като не може да смята, аз не мога да разбера как смята дори и фискалния резерв в момента, който сега ще отиде за погасяване на дълга или за запушване на дупки за неизплатените договори”, допълни Борисов и попита как Орешарски смята, че като се извади от 6 3, прави 7.

„Дори най-елементарните – бакалските сметки не може да прави”, каза Борисов и попита Пламен Орешарски защо мисли, че като се извади от 6 3, става 7. „Орешарски е срам за всички времена, хората да се срамуват да кажат, че са били премиери”, допълни експремиерът. „ГЕРБ да се явят – стоим тук и гледаме особено важния Закон за защита на растенията. Няма актуализация”, завърши той.

„Именно защото искам да защитя хората, искам да актуализират сега бюджета и да подпрем държавния резерв с необходимите средства. И в сряда обяснявах, че служебният министър на финансите без парламент не може да вдигне Закона за дълга, защото веднага трябва да бъде арестуван, защото ще го наруши. Това означава, че в тези 3 месеца на практика, докато дойде ново правителство, няма да има никакъв буфер за защита на всички останали партии и затова с такава загриженост, за да са сигурни хората, че няма проблем. Искам резервът да е пълен и да има достатъчно силен буфер”, заяви Борисов.

По повод съобщеното от д-р Константин Тренчев, че е имало обсъждане в Министерски съвет за фалиране на Здравната каса, Борисов каза: „Те искат да фалират и банките по този начин, но след това като видяха какви поразии нанесоха, се уплашиха и се скриха. По същия начин и Тренчев им каза какво са искали да направят с касата. И те до вчера бяха, че няма да я актуализират”.

Опитът на здравното министерство да прехвърли топката за актуализацията на бюджета на здравната каса (НЗОК) обратно към институцията се оказа неуспешен, пише “Капитал”. В сряда здравният министър Таня Андреева обяви, че не е внесла проекта в Министерския съвет, защото очаква надзорният съвет на касата да й предложи мерки за пестене на средства. Въпреки че вече го е правил веднъж, надзорният съвет в четвъртък е обсъдил и изпратил за втори път до здравното ведомство извадка от отчета си от началото на година, в който има пет страници мерки срещу допълнително увеличение на дефицита.

Здравната каса настоява за 328 млн. лв., за да може да покрие плащанията за прегледи, лечение и лекарства до края на годината. През последния месец здравният министър непрекъснато заявяваше подкрепа за актуализация, но така и не внесе на заседанието на МС в сряда проекта. “Ако до утре не бъде внесено предложение за актуализация, това ще означава, че се протака и шикалкави и че изобщо няма да бъде внесено такова. Ще загубим доверие в тези, които поеха ангажимент пред нас”, коментира д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, в четвъртък.

След заседанието на надзорния съвет на касата обаче председателят му д-р Бойко Пенков, който е и зам.-министър на здравеопазването, обяви, че в сряда вечерта здравно министерство все пак е внесло в правителството проекта за актуализацията.

Медици ще излязат на 30-минутен предупредителен протест към българския парламент и най-вече към правителството и Здравната каса и Министерството на здравеопазването, каза директорът на УМБАЛ „Света Анна” д-р Димитър Димитров след срещата между ПП ГЕРБ и Асоциацията на университетските, общинските и областните болници. По думите лекарските състави, а не директорите, са планирали в 12 ч. предупредителен протест на целия личен медицински състав. “Даваме последен срок до вторник. След това има един много лош сценарий, който лекарите от „Света Анна” са ми го казали – подават си оставките до един. И аз като директор съм длъжен да ги поема според кодекса на труда. Трябва да е минала и да е внесена в Народното събрание актуализацията на бюджета”, заяви д-р Димитров. /КРОСС/