Министър Терзиева: Близо 7 милиона лева са приходите за 2014 г. от концесии и наеми на плажовете

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева инспектира морския плаж Созопол-Централен. С това завърши първия етап от проверките, извършвани от комисиите за контрол върху изпълнение на концесионните и наемните договори за морски плажове с възложител МРР. Терзиева информира, че в периода от 18 юни до момента са проверени 97 морски плажа, при което са констатирани над 80 нарушения от страна на концесионерите/наемателите на близо 40 морски плажа. До тях вече са изпратени писма, като срокът за отстраняване на нередностите e до 15 дни. Министърът обобщи, че нарушенията са свързани основно с осигуряването на водното спасяване, здравното и медицинско обслужване и поставянето на несъгласувани преместваеми обекти и съоръжения.

Близо 7 милиона лева са приходите от началото на годината от концесии и наеми на плажовете, каза Терзиева. От концесионни такси са събрани 5 млн. лв., а от наеми са близо 2 млн. лв. Тя припомни, че съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие 50% от приходите се превеждат на общините, на чиято територия са морските плажове, за подобряване на прилежащите територии, за почистване на неохраняемите плажове и обозначаването им с предупредителни табели. На областните управи се предоставят 10% от приходите за осигуряване на водно-спасителна дейност за участъци от неохраняемите плажове, които са с висока посещаемост.

Терзиева отчете, че вече започна реализацията на новата политика по отношение на плажовете по Черноморието. За първи път предприехме мерки държавата да се погрижи за безопасността на неохраняемите плажове, към които няма инвеститорски интерес – не са отдадени на концесия или под наем, заяви министърът. Утвърдени са схемите за обезпечаване с водно-спасителна дейност на 13 морски плажа:

• 4 в област Бургас – „Атанасовска коса”, „Европа”, „Ахелой” и „Крайморие-юг”;

• 4 плажа в област Варна – „Фичоза”, „Шкорпиловци-север”, „Галата-изток” и „Хижа „Черноморец”;

• 5 в област Добрич – „Шабленска тузла”, „Къмпинг „Добруджа”, „Русалка – Голям плаж”, „Каварна” и „Фиш-фиш – нов”.

Областният управител на Добрич вече е сключил договор за обезпечаване на водно-спасителните дейности. В областите Варна и Бургас на търговете не са се явили кандидати и в момента са обявени нови процедури за избор на изпълнител. Министърът обясни, че проблемът е в недостига на квалифицирани спасители, но е провела разговори с представители на БЧК и очаква този път да се явят кандидати. Тя подчерта, че условията за спасителите, които ще работят на тези плажове няма да се различават от предлаганите от концесионерите.

На въпрос на медиите относно контрола върху новите водни атракции – аквапаркове в морето, Терзиева разясни, че вече са обсъждали с министъра на транспорта Данаил Папазов необходимостта от актуализиране на Наредбата на МТИТС за ”Плаването и граничния режим във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях”. Двамата министри са се разбрали експерти и от двете ведомства да започнат съвместна работа и в най-кратки срокове да подготвят проект на текстове, които да допълнят наредбата. Целта е по отношение на атракционите, които са вътре в морето, но не са плавателни съдове, да има ясни правила, за да може да се извършва контрол и да се гарантира безопасността на посетителите, отбеляза Терзиева.