Детските лагери по Черноморието – на ръба на оцеляването

Лагерите за деца по морето са на прага на оцеляването – пари за ремонти няма нито в държавните, нито в частните почивни бази. Здравните власти уверяват, че поне в регистрираните детски бази, които това лято по Южното Черноморие са 48, няма такава опасност. Макар и трудно, са успели да се снабдят със спасители и медицинско лице, за да открият сезона – първите смени започнаха едва миналата седмица.

Не са малко обаче хотелите и къщите за гости, които незаконно настаняват ученически групи, без да отговарят на необходимите условия. Групи лагерници без спасител могат да се видят на плажа в Созопол и Слънчев бряг, например.

Проблем за легалните бази остава липсата на пари за ремонт и поддръжка. При сравнително евтините детски почивки – от 15 лева на ден за нощувка и три хранения в държавните бази до 30-40 лева – в частните, едва остават средства за поправка на счупения инвентар. Това лято положението се влоши и от пороите.

Мария Стойчева и Моника Христова от Стамболийски почиват безплатно в държавната база в Атия след спечелен музикален конкурс. В края на десетдневния лагер минуси не са останали. „Плажът е много чист, няма водорасли. След обяда има задължително плод – менюто е разнообразно”, сподели Мария. „В крайна сметка сме дошли за почивката, не толкова за условията, колкото за плажа”, допълва Моника.

И не се оплакват от счупеното огледало в стаята, нито от допълнителния матрак на пода, защото имат волейболно игрище и тенис на маса. „Не трябва да се успокояват родителите, защото няма причина да се притесняват, за физическото им оцеляване няма проблем”, категорична е Мартина Янева, главен отговорник на смяната.

„Цялата болница е вътре, всичко има… Засега няма спешни случаи, има баналните – болни гърла, уши, кореми”, увери фелдшерът Велчо Велев.

„Има скъсан балатум, скъсани завеси, казанчетата на тоалетните не работят, с тел е вързано – има какво да се желае, ако има средства, разбира се”, смята Виржиния Гутова, майка на едно от лагеруващите деца.

Средствата са отишли за ремонт на покрива, протекъл и от пороите.

„Един теч в коридора не е опасност за почивката на децата. Важно е в стаите да бъде чисто и да няма влага и течове”, обясни Галя Михайлова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

На пръв поглед разликите с частните бази, където почиват деца са по-малко зеленина, но повече удобства. Най-честото нарушение, което си позволяват, е да настаняват повече деца в стаите.

Спасители не липсват, защото се плаща на концесионера на плажа. „Един избяга, представете си сега, има хора в хотела, той си събрал багажа, засега сме намерили решение”, обясни наемателят на една от почивните бази в Китен Силвия Кисьова.

„Къщите за гости продават на цените на хотелите – не се регистрират като ученически бази и не плащат един куп други разрешителни, без които ние не можем да работим”, оплака се Лоза Клечкова, управител на почивна база в Приморско.

Освен че гони лагерниците от легалните бази нелоялната конкуренция може и да е опасна. В последната база признават, че за 15 години не са успели да освежат стаите, освен с козметични ремонти.

В държавните бази по морето, за които отговаря „Ученически отдих и туризъм” към Министерство на образованието, това лято са направили ремонт само в две – поправен е покривът в Атия и санитарните възли в Равда, които били неизползваеми. Цялата сума, отпусната от държавата, е по-малко от 40 000 лв. Заради лошото си състояние и липса на пари за поддръжка 15 ученически бази само на юг изобщо няма да отворят, съобщи bTV, цитирана от Кросс.