Германия е световен шампион по футбол

Германия спечели четвъртата си световна титла по футбол като след нулево равенство в редовното време Марио Гьотце отбеляза победния гол седем минути преди края на продълженията. Това е и първата шампионска титла, завоювана от европейски отбор на американска земя, пише mediapool.bg

Деветдесетте минути на редовното време на стадион “Маракана” в Рио де Женейро преминаха в напрегната тактическа битка, в която двата отбора се бяха постарали да неутрализират силните страни на пративника си, за да не допуснат гол. Все пак се стигна до по 2-3 чисти голови положения за всеки от двата отбора.

За Аржентина, чийто отбор в голяма част от мача играеше изтеглен и плътно подреден в своята половина на терена, най-фрапиращ бе пропускът на Гонсало Игуаин в 21-та минута, когато той получи „извеждащ” пас с глава от Тони Кроос. Грубата грешка на германския полузащитник обаче остана ненаказана, след като Игуаин, изглежда изненадан от дадената му възможност, стреля доста встрани от вратата на блестящия и в този мач Мануел Нойер. Той получи и Златната ръкавица за най-добър вратар на първенството. Вторият голям пропуск за аржентинците бе на Родриго Паласио в 97-та минута на първото продължение, който остана сам срещу вратаря, прехвърли го, но не улучи вратата.

Въпреки че спечели Златната топка за най-добър футболист на първенството, играта на Лионел Меси, върнат назад в полузащитата на аржентинците, разочарова, което е може би една от причините за тяхната загуба.

За Германия, чийто футболисти като цяло бяха по-активни и владееха по-дълго топката по време на целия мач, най-сериозната възможност през първото полувреме бе удар с глава след ъглов удар на защитника Бенедикт Хьоведес, “спасен” от страничната греда.

В първото продължение пък Андре Шурле получи в наказателното поле и стреля, топката обаче попадна в ръцете на вратаря Ромеро. В продълженията германците бяха видимо по-свежи и по-опасни в нападение. Съдията от Италия Никола Рицоли обаче видимо ги ощети като на три пъти си затвори очите за много груби нарушения на двама аржентинци, които вече имаха по един жълт картон. И трите пъти фаулираният бе Бастиан Швайнщайгер. Първо на два пъти той бе спънат отзад от Хавиер Масчерано, а след това Серхио Агуеро разби със силен удар с ръка скулата му до кръв и се наложи продължителна лекарска намеса.

В 113-та минута обаче справедливостта възтържествува. Андре Шурле проби от ляво по тъч линията, увлече двама-трима защитници със себе си, центрира и останалият сам пред вратата Марио Гьотце овладя на гърди и стреля точно в далечния ъгъл на вратата на Ромеро.

Световните шампиони играха в състав: Нойер, Лам, Боатенг, Хумелс, Хьоведес, Крамер (влязъл в последния момент на мястото на кунтузилия се при загряването Кедира,а после сменен и той поради контузия от Шурле), Швайнщайгер, Кроос, Йозил (сменен от Мертезакер в самия край на мача), Мюлер, Клозе (заменен от Гьотце в края на редовното време).