Вие сте тук: Начало » Актуално » Правителството подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ

    Правителството подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ

    Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ. Безспорно е, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство, за което правителството ще съдейства с необходимия финансов ресурс, съобщиха от пресцентъра на МС.

    Продължаваме да считаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и Правителството продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 хил.евро.

    Подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката. Напротив, настояваме за максимална прозрачност на тези лица. Тези варианти обезпечават нормалното функциониране на десетки български фирми и могат да минимизират съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на тази, сравнително голяма българска банка.

    Правителството ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ.

    Призоваваме политическите сили за диалог в името на стабилността на държавата и да се въздържат от непремерено политическо говорене по темата.

     

     

    Един коментар

    1. Хм , и си вярват в подкрепата , под съд за всички / ама садът ний ще го правим !/ , още малко …

    Горе