НС криминализира разпространяването на невярна информация за банките

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат санкции за разпространяване на невярна информация за банки и финансови институции, предаде КРОСС.

Според депутати текстът трябва да се прецизира. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев открито заяви, че до предложението е довел казусът около Първа инвестиционна банка: Българската банкова система е в много добро състояние. Доказателство е реалният стрес тест, който тази банка издържа, но какво ще застане, ако ние като държава не бяхме подкрепили с ликвидност. Тя щеше да е затворила в понеделник и в момента щеше да е в процедура по ликвидация, обявяване в несъстоятелност, отнет лиценз именно по тази причина, защото зловредна атака срещу нея чрез слухове породи паника и банката щеше да приключи. Ето това е нагледният пример кое породи необходимостта от такава законодателна промяна и ние сме длъжни да стигнем до правилното решение да защитим банките от такъв тип атаки, но това решение по никакъв начин да не засяга свободата на словото и да не засяга правото да бъдат правени анализи, достоверни, основаващи се на публичната информация. Друг е въпросът с другата банка, където до този момент има достатъчно данни да смятаме, че там става въпрос за криминални деяния.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет ще бъде обсъдена утре от депутатите, обяви председателят на парламента Михаил Миков.