Декларация на народните представители от ГЕРБ-Бургас

Ние, народните представители от ГЕРБ-Бургас, с изненада научаваме от медиите, че според председателя на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков „четирилентовият път Бургас – Слънчев бряг е изключителен приоритет”. По време на откриването на пътен възел “Българово” г-н Чайков и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева за пореден път демонстрираха едно пренебрежение към този важен не само за региона, но и за цялата държава участък, за който от година слушаме само популистки обещания.

Доизграждането на четирилентовия път „Бургас – Слънчев бряг” към настоящия момент е абсолютно стопирано и около него витаят неясни обещания средства да бъдат осигурени по програма “Транзитни пътища 6”, която ще стартира в далечен бъдещ период. И този летен сезон всекидневните задръствания във въпросния участък са обичайна гледка както за чуждестранните туристи, така и за хилядите българи, решили да пътуват към най-големия български курорт. За съжаление, тежките пътни инциденти отново са част от полицейската хроника, но всичко това очевидно не притеснява управляващите.

Приветстваме откриването на пътен възел „Българово”, знаем, че по този начин жителите на града ще имат пряк достъп до магистрала, но за пореден път заявяваме, че той няма да реши проблема с интензивния трафик през АМ „Тракия” към Слънчев бряг, защото пътуващите предпочитат да преминат през Бургас. Това не е алтернативен маршрут към курорта, той няма нищо общо с пътникопотока от над 2 млн. пътника от Летище Бургас. Очевидно г-жа Терзиева не е последвала нашия съвет и не е минала през недовършения четирилентовият път Бургас – Слънчев бряг, г-н Чайков също може би не е запознат със спецификата на нашия регион. Иначе щяха да знаят в какво премеждие се превръща пътуването в тази посока и до какви негативни последствия води това. Г-жа Терзиева ни беше отговорила, че доизграждането на Бургас-Слънчев ще се случи през 2018 г, при положение, че говорим за приоритетен обект. Представяме си какви биха били сроковете, ако той не беше от такава важност и значение. Явно смяната на приоритети ще остане запазена марка на това отиващо си правителство, защото всички помним как пътят Бургас-Слънчев бряг бе част от предизборната програма на БСП.

Категорично се противопоставяме и на опитите на г-н Чайков да спекулира с друга изключително важна тема за региона ни – изграждането на Пътен възел – Запад. Недопустими са изказвания, че проектът не е ангажимент и приоритет на АПИ, като по този начин се бяга от отговорност. Още през 2012 г. държавата е уредила финансиране от 4 млн. лева с трансфер от Министерството на финансите, тоест финансирането на пътен възел “Запад” е залегнало в бюджета на държавата. Към настоящия момент обаче управляващите упорито отказват да признаят важността и на този проект, както и нуждата от спешната му реализация. Само преди дни кметът на Бургас Димитър Николов призова спешно да бъде отпуснато държавно финансиране. Свидетели сме на километрична пата в Бургас от автомобили, пътуващи от магистрала „Тракия“ към Южното Черноморие през почивните дни. Очевидно обаче за правителството тези проблеми не са на дневен ред, а изказванията им демонстрират липсва на каквато и да е компетентна информираност, заменена с поредните опорни точки.