Орешарски отчита 421 дни на 30 юли

Министър-председателят Пламен Орешарски и тримата вицепремиери – Цветлин Йовчев, Даниела Бобева и Зинаида Златанова, ще дадат прощална пресконференция на 30 юли, научи „Преса”.

На нея министър-председателят ще отчете постигнатите успехи на 89-ото правителство на България. До днес много от министрите не знаеха кога точно той ще подаде оставка. Изобщо не бил повдигал темата пред членовете на правителството. Не е наясно даже и вицепремиерът Даниела Бобева, която се смята за един от най-близките хора на министър-председателя. „Ще подадем оставка със сигурност другата седмица. Колкото по-рано в началото й, толкова по-добре”, обясни тя за „Преса”.

Някои от министрите като военния допуснаха, че премиерът ще хвърли оставка на 23 юли, когато би трябвало да има правителствено заседание. Ангел Найденов разви тезата, че главната причина кабинетът да си тръгне е „кризата в отношенията между БСП и ДПС”. „Факт е и че ГЕРБ така и не можа да се възприеме като опозиция, чиято роля не е да руши. На всичкото отгоре мнозинството в парламента не беше стабилно”, добави той. „Работехме в отвратителна атмосфера – протести, натиск, недобра среда в парламента. И въпреки това работихме успешно. Аз лично ще си тръгна от парадния вход”, коментира още Найденов.

Ако Орешарски сдаде властта на 23 юли, това ще означава, че е бил на власт общо 421 дни, почти колкото Филип Димитров, който управ­лява България от 8 ноември 1991-ва до 30 декември 1992 г., или 418 дни. /КРОСС/