Светецът от Байлово празнува 100-годишен юбилей

Най-големият дарител на храма “Свети Александър Невски” – дядо Добри, днес става на 100 години. Наричат го “светецът от село Байлово”. Той продължава да събира пари и да дарява всеки получен лев на църкви и манастири. Считан е от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество. Страница, посветена на 100-годишния му юбилей е създадена във Фейсбук под мотото: “И днес има светци!”

Ето какво пишат авторите: “Днес Дядо Добри става на сто години!

Един век живот! Тази новина е великолепно доказателство, че службата в чест на Бог е неподвластна на времето. Дядо Добри навършва апостолска възраст, но продължава да служи на вярата. Последният истински безсребърник не празнува юбилей – той ще бъде отново навън сред хората. Нека му пожелаем здравe. Добри вече е над всички други земни условности. Нека се помолим за застъпничеството му в неговите разговори с Всевишния. И нека е да още дълго сред нас, такъв какъвто ще го запомним винаги – благ, смирен, озарен със светлина. Да е честит рождения ден на Дядо Добри!”

По повод юбилея в столичната галерия “ПластЕлин” тази вечер откриват изложба изцяло от портрети на стареца от Байлов, съобщава Агенция Кросс.