25 са номинираните кандидати за лидер на БСП

Общо 25 са номинираните кандидати за председателския пост в БСП до този момент, които ще се състезават на червения Конгрес в неделя. Нови предложения могат да се правят до обяд в неделя – деня на конгреса.

Прогнозата на Милко Багдасаров, който е председател на комисията по предложениятае, е, че новият лидер ще бъде избран още на първи тур. Мнозина обаче предвиждат балотаж, именно заради разсейването на гласовете между многото кандидатури.

Това не е феномен, че има 25 кандидати. На последния конгрес бяха 30 – 2012 г. 28 се отказаха и накрая останаха само Сергей Станишев и аз, като аз отидох с ясното съзнание, че губя, но някак си достойнството ми не позволяваше всички да се откажат и Сергей Станишев да спечели 100% от гласовете, коментира впечатляващата бройка кандидати да реформират столетницата Кадиев в студиото на Нова.

Анализатори вече прогнозираха самоотводи и на тези избори в левицата.

Борислав Гуцанов е един от отказалите се да участват в надпреварата за лидер на БСП. Причината той изтъкна пред БНР: Този който се кандидатира и ще бъде избран за следващ председател на БСП трябва да е безспорен лидер. В момента мисля, че няма такава фигура, а и аз не се мисля за такъв. Не считам, че трябва да участвам в тази битка.

Милко Багдасаров бе също номиниран, но си направи отвод и призова колегите си, които не смятат наистина да участват в надпреварата за лидерския пост, да направят същото. Така според него реалните претенденти ще се стеснят до седем-осем.

Сред номинираните са: Атанас Мерджанов, Бриго Аспарухов, Георги Гергов, Георги Кадиев, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов.

В номинациите присъства и името на настоящия лидер на партията Сергей Станишев, който по-рано обяви че ще се оттегли и партята ще има нов лидер.

Конгресът на БСП, където ще бъде избран лидерът, ще е на 27 юли. Членове на Изпълнителното бюро на БСП са поискали делегатите на конгреса да гласуват тайно. Срещу идеята се е обявил зам.-председателят Димитър Дъбов. Засега не е ясна позицията на Сергей Станишев по предложението./КРОСС/