Майка на две деца почина в болница заради скъпи консумативи

Майка на две деца почина в болница заради скъпи консумативи. 43-годишната Анита Жекова е имала зрителни нарушения. След като лекарите са установили аневризъм, е било нужно поставянето на стент, цената на който е 35 400 лв. без ДДС. Близките научават за тази сума от дистрибутор.

„Събрахме парите от близки и познати. Направиха манипулацията във ВМА, както казаха – успешно. Веднага след това един от лекарите ни уведоми, че трябва да бъдат сложени спирали, които също струват скъпо. Друг лекар обаче ни каза, че няма нужда от тях. След по-малко от два месеца получи масивен инсулт”, разказа съпругът на починалата Красимир Николов в интервю за Нова телевизия.

„След като й направиха отново изследвания, казаха, че трябва да се сложат спирали. Дистрибуторът ни обясни, че струват 25 хил. лева. Не я оперираха, защото не била спешен случай и нямали екипи в събота и неделя. В понеделник ми казаха за тази сума и че ако не бъдат заплатени съответните консумативи, нищо няма да бъде направено”, допълни той..

В понеделник сестрата на Анита – Женя Вълнарова, занася в болницата 10 хил. лв., които обаче се оказват недостатъчни, защото дистрибуторът няколко пъти й казва, че е търговец и си иска парите.

„Изтеглих кредит в сряда, дадохме консумативите, но вече беше много късно. След цялата манипулация и след като казаха, че сигурно няма да оживее, дистрибуторът ме вкара в една стая и ме попита колко пари искам да ми върне”, разказа още Красимир Николов.

„Не трябва да се допуска дистрибутори да се разхождат в болниците. Военна болница има много ясен регламент, а заплащането става на каса”, коментира казуса Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита на пациентите. Близките на починалата обаче обясниха, че са платили на ръка, без да получат касова бележка.

„Болниците са длъжни да осигурят медицински изделия, дори извън обхвата на НЗОК. Размяна на медицински изделия между дистрибутори и пациенти е незаконно”, заяви Таушанов. Отговорът на ВМА е, че когато Анита Жекова е трябвало да бъде оперирана втори път, състоянието й не е позволявало това и не са чакали консумативите. Установени били „мозъчен оток и спазъм на кръвоносните съдове”, които утежнявали провеждането на операция.

Дистрибуторът и лекуващият лекар отказват коментар пред камера, пише Агенция Кросс..