Започна вотът за нов председател на БСП

Делегатите на конгреса на БСП започнаха гласуването за нов председател на партията. Те дават вота си за първи път в тъмни стаички, разположени във фоайето на първия етаж на НДК. Преди това в продължение на повече от два часа изслушаха концепциите на деветимата кандидати за поста.

Номинираните, които приеха да се включат в избора, са бившият депутат Георги Кадиев, бизнесменът и лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов, енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев, депутатът Корнелия Нинова, председателят на Тракийското дружество Красимир Премянов, депутатът и организационен секретар на БСП Красимир Янков, зам.-председателят на парламента Мая Манолова, председателят на Народното събрание Михаил Миков, зам.-председателят на БСП и лидер на лявото крило Янаки Стоилов.

Деветимата номинирани са имали на разположение по 7 мин., за да представят платформата си пред конгреса.

Изключително силно изказване пред червените делегати е направил един от кандидатите за нов лидер на БСП – Георги Кадиев. Изложената платформа на Кадиев е предизвикала бурна реакция.

Георги Гергов е критикувал поведението на министъра на финансите Петър Чобанов, като го е обвинил, че след като е станал министър, е спрял да вдига телефона си на социалисти.

Акцент в изказванията и на деветимата кандидати са били организационните проблеми, кадровата политика и възраждането на БСП, пише КРОСС.