Десислава Терзиева: Поклонническият туризъм е ниша, която все още не е разработена у нас

Терзиева: Българската православна църква ще има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., както и по новите програми за трансгранично сътрудничество

 

Министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева инспектира ремонта на пътя Батановци – Пали лула – Гигинци. Към момента строителството е изпълненo на над 50 % и трябва да приключи до средата на август. Финансирането от около 3 млн. лв. е осигурено от Публичната инвестиционна програма на правителството. Пътят е много важен за развитието на региона, не само защото ще обслужва жителите на населените места, през които минава, но и ще осигури удобна връзка до шест манастира в района, заяви Терзиева.

По покана на отец Никанор Терзиева посети Гигинския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян”. През тази година се навършват 200 години от възстановяването на светата обител, която е опожарена през 30-те години на 18 век, когато българите от околността въстават срещу османската власт.

Министърът в оставка разговаря с отец Никанор за възможностите за развитие на поклонническия туризъм в този район. Терзиева подчерта, че винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя развитието на туризма в регионите, а поклонническият туризъм е ниша, която все още не е разработена у нас. Пътят, който тя инспектира днес, осигурява достъп до 6 манастира – Гигински, Ерлово, Пенкьовски, Билински, Одраница, Земенски. Подобрявайки пътните връзки до манастирите ще стимулираме развитието на туризма в региона, респективно икономическото му възраждане, допълни министърът в оставка. Терзиева информира отец Никанор, че по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., както и по новите програми за трансгранично сътрудничество, Българската православна църква ще има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране за църкви и манастири.