Поморие, Несебър и Балчик с по-високи данъци

Данъците за имотите в три черноморски града и две села край София ще се повишат. Поскъпване основно на данък сгради ще има в Балчик, Поморие и Несебър, както и в софийските села Иваняне и Кубратово, съобщава Труд.

Причината е, че категорията на населените места се променя към по-висока, а с това се повишават и някои коефициенти, използвани при определянето на данъчните оценки на имотите. Те са база за пресмятане на данък сгради.

Категорията се изменя със заповед на регионалния министър Десислава Терзиева. С нея Балчик, Несебър и Поморие преминават от трета във втора категория. Това повишава коефициента за местоположението на имотите драстично, особено в най-скъпата I зона на градовете – обикновено центъра.

Досега коефициентът за местоположение при определянето на данъчната оценка на имотите (без производствените) в трите черноморски града в най-скъпата зона е бил 11, а с повишаването на категорията на населените места става 21,6. За имоти в същата I зона в Иваняне и Кубратово данъчната оценка вече ще се смята с коефициент за местоположение 6,5 вместо с досегашния 3,2. Двете села край София се местят от VI в V категория.

За още седем населени места промяната на категорията ще означава понижаване на данъците заради по-ниски оценки на имотите. Сред тях е видинският град Кула – родно място на председателя на парламента и новоизбран лидер на БСП Михайл Миков. Населеното място е понижено от III в IV категория и коефициентът за местоположение в най-скъпите му райони ще се понижи от 11 на 6,5. Същото се отнася за пазарджишкия град Ракитово. Понижение на данъците ще има и в тервелските села Орляк и Зърнево и вълчедръмското Разград.

Още 65 населени места са с нова категория, но това няма да се отрази на оценките на имотите, тъй като коефициентите за местоположение остават същите.

4 Отзиви

  1. Един от квартала

    Айде….. честито на печелившите…

  2. А какви са критериите за преминаване от по-ниска в по-висока категория и увеличаване на данъците?

    • Няма значение какви са критериите, без данни от общината не може да стане.

  3. Един от Стария град

    Изнесената информация не е вярна. На сайта на Община Поморие има качено официално опровержение.