Среща с производители от Бургаска област, засегнати от наводненията

На 29 .07. 2014 г. в сградата на областна администрация – Бургас Областният управител на област Бургас Павел Маринов се срещна със земеделски производители, чиято земеделска земя и продукция са силно пострадали или частично засегнати от проливните дъждове и наводненията през последния месец. В срещата участва и Тодор Ангелов, директор на „Напоителни системи” ЕАД клон Бургас.

Земеделски производители от общините Средец, Айтос и Камено благодариха на Павел Маринов за проявената отзивчивост и грижа за разрешаване на проблемите им и очертаха създадената ситуация вследствие на природната стихия в цялата й сложност, както и големия размер на щетите, които са нанесени на тяхната производствена дейност. В своите изказвания те подчертаха необходимостта от по-големи грижи за стопанисването, правилната експлоатация, и текущите ремонти на хидромелиоративния фонд в отделните общини на областта. По същата тема подробен отчет пред областния управител направи Тодор Ангелов, който посочи редицата конкретни действия, които се извършват от служителите на „Напоителни системи” за своевременното изпомпване на водите от падналите валежи, които в определи части от областта са били с необичайно високи стойности от порядъка на 240 литра на кв. метър.

Областният управител препоръча на засегнатите от наводненията земеделски производители да подготвят свои писмени искания до областната дирекция по земеделие, в които да настояват специализираните експертни комисии, които установят щети да констатират точния размер на поражения върху тяхната земя и продукция. След констатиране на щетите производителите ще могат да ползват държавни помощи за компенсация на загубите си в случаи като тези, които бяха подробно представени на вниманието на областния управител в проведената работна среща.