Трима депутати уважиха празника на Равда

Същинският празник на Равда-Денят на “Св.Параскева” започна с Божествена света литургия и молебен за здраве в храма. Църковният ритуал бе воден от отец Божидар в съслужие с отец Димитър.

Сред хората в препълнения с миряни храм, който през настоящата година навършва 130 години, бяха и трима бургаски депутати. Димитър Бойчев, който е от Несебър, Ивелина Василева-бивш зам.министър от правителството на Бойко Борисов и Снежина Маджарова-бивш председател на Общинския съвет-Бургас. Те чинно изчакаха реда си, за да си закупят свещи, които запалиха в чест на закрилницата на Равда Света Параскева. В двора и около църковния храм хората си припомняха легендите за възникването на селото и името му.

Според една от тях, преди стотици години в района се заселили пастири и мястото било наречено на един от тях – Равадин.

Друга легенда разказва, че някога земите в района принадлежали на лош чифликчия, който биел работниците си с пръчка, наричана равдас.

Най-интересна е легендата, според която в хубавата девойка Равдалина се влюбил бог Нептун, който поискал да я вземе със себе си в дълбините на морето, но тя отказала. Разгневен, богът изпратил водна стихия, която да унищожи поселението, но другите богове спрели бедствието. Така огромните вълни образували многобройни заливи.

В основната си част сегашните жители на Равда са потомци на бежанци от Егейска Македония, основно от Куфалово и Бозец, от Киркалово, Зорбатово, Баровица, Рамел, Пласничево, Кадиново и Вехти пазар.Те са се засели на това място през 1924 г.

Максим МОМЧИЛОВ