Мъртво вълнение в Черно море

Спасителите предупреждават, че в следващите дни морето е най-опасно. Традиционното за това време на годината мъртво вълнение се появи.То не се вижда, тъй като е спокойно на повърхността. Най-голяма вероятност за появата му има при плитчините на 10-15 метра от брега. Явлението не е постоянно и може да сменя мястото си. Наблюдава се при по-силно вълнение на морето, обикновено в залив, когато вълните се пресичат и събират на едно място. Събраната там вода се оттегля в обратна посока и отнася със себе си пясък, поради което дъното е по-дълбоко. Така образуваната река губи силата си на няколко метра от брега, където се среща от следващите вълни.

При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно и за добър плувец. Техниката на излизане от течението е да се плува успоредно на брега, като плувецът може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето. Винаги на 5-6 метра в страни от течението е плитко, което се дължи на утаяващия се пясък при отслабване на силата му.

„Мъртвото вълнение“ е опасно за хората, когато се появява на плажовете, тъй като представлява невидима заплаха за къпещите се. Забелязва се трудно, тъй като на морската повърхност водата се движи по-бавно, отколкото в дълбочина, а прииждащите вълни го прикриват.

Според статистика, удавените в Бургаска област от началото на годината до сега са 11 души.

Мъртвото вълнение по Южното Черноморие тези дни ще продължи до средата на август.