Протестна декларация на Национална асоциация „Българско Черноморие”

Управителният съвет на НАБЧ изпрати протестна декларация до Президента на РБ Росен Плевнелиев по повод  изявление в ефира на национална медия днес:

Уважаеми г-н Президент,

В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” на 01.08.2014 г. съпредседателят на политическа партия-джудже „Зелените” Борислав Сандов бе анонсиран като представител на коалиция от сдружения с нестопанска цел „За да остане природа в България”. Този смущаващ факт за обвързаност между политически лидер и сдружение с нестопанска цел бледнее пред стряскащата декларация, която той, в качеството си на политически лидер на партия, събрала 0,5% на изборите за Европейски парламент направи. Господин Сандов съобщи в ефир, че в публичното пространство името на д.и.н Евдокия Манева се свързва с бъдеща позиция в служебно правителство като министър на околната среда и водите. След оповестяване на тази новина г-н Сандов направи безпрецедентна и погазваща Конституцията на Р България декларация: „Това ние няма да го допуснем.” Нито една политическа партия – голяма или малка, нито една медия, абсолютно никой от българското общество не си е позволил публично и декларативно да поставя условия на президента на Р България относно назначаването от него служебно правителство. Конституцията на Р България е разпоредила право, задължение и отговорност за назначаване на служебно правителство единствено на президента на Р България чрез разпоредбата на чл.99, ал.5.

Ние разчитаме, че Президентът ще спази Конституцията на Р България и няма да позволи някой друг да отнеме неговите правомощия и отговорности. Ние очакваме, че президентът Росен Плевнелиев със свои дела и думи отстоява върховенството на Закона и не толерира декларации, погазващи действащата в момента Конституция на Р България. Ние информираме г-н Президента, че ще сезираме Главния прокурор да разпореди проверка има ли извършено престъпление, както и председателя на ДАНС да установи има ли заплаха за националната сигурност в декларацията на съпредседателя на ПП „Зелените” и представител на коалиция „За да остане природа в България” г-н Борислав Сандов.

С уважение,

Управителния съвет на

Национална асоциация „Българско Черноморие

 

1 коментар

  1. Ивелина

    Да вземат да приберет Сандов направо на 4-ти километър. Човекът е направо за там. Говори лъжи, вярва на лъжи, манипулира. Вярно, на последните избори за него и партията му са гласували сигурно само леля му и баба му… сега и толкова няма да събере.