България е под вода

Преливат язовири във Врачанско, където град Мизия остана под метри вода. Това призна вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев, който заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пътуват към мястото. Информацията беше потвърдена и от депутата от БСП Корнелия Нинова пред bTV, която е в града и се позова на данни от експерти в кризисния щаб. Десетки са падналите къщи, а стотици са под вода, цитира Кросс. Извършва се евакуация на жителите на Мизия, предава бТВ.

По информация на МВР от 7:00 часа късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.

По евакуацията на все още бедстващите жители на Мизия в момента работят 10 лодки. В спасителните акции тази нощ са се включили шест плавателни съда. Най-малко 300 служители на полицията и пожарната участват в спасителните дейности.По-рано днес в акцията се включиха и два военни хеликоптера „Кугър”. Успоредно с евакуацията те извършват и оглед на потопените квартали на Мизия.

От вътрешното министерство съобщиха, че на този етап няма загинали при бедствието, но местните смятат, че е твърде възможно да има жертви. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има изчезнали в потопа хора.

Вчера река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина, както и няколко села. Няма жертви, но положението е критично. ЧЕЗ поиска два дни, за да възстанови редовното електрозахранване на 16 села, нарушено от бурите през последните дни. Ограничителният режим се отнася за части от общините Бойчиновци, Бяла Слатина, Борован, Мездра и Своге.

Вчера бедственото положение в община Етрополе беше отменено. Възстановено е движението по пътищата до етрополските села Рибарица и Ямна. Затворен за движение остава пътят до село Батулия, община Своге.

Продължава бедственото положение за седем от селата на община Родопи – Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово.

Обходният път в село Храбрино, който осигурява връзката с останалите откъснати след пороя села в Родопската яка – Извор, Дедево, Бойково, Лилково и Ситово, беше отворен в 21.00 часа снощи. Колите вече минават по алтернативния маршрут, а не по тесния римски мост в Храбрино, единствен оцелял след петметровата вълна в селото.