Сърф маниаци окупират южния плаж в Слънчев бряг

Сърф маниаци мерят всеки ден сили в един от най-екстремните водни спортове. Запалянковците се надпреварват кой ще се задържи по-дълго върху дъската и кой е най-бърз върху вълните. Сърфът този сезон е едно от най-предпочитаните забавления на плажа. 30 лева за час струва усещането да се понесеш с вятъра на южния плаж в Слънчев бряг. Там Клубът за сърфисти предлага обучение за начинаещи и курсове за напреднали, а цените са най-ниските по-цялото Черноморие. Инструкторите гарантират, че след 2 часа обучение със сигурност ще се научите да се задържите над водата, а за 5 часа мераклиите са готови сами да обикалят върху дъска морето. Най-упоритите пък се превръщат във виртуози до края на почивката си.

Единственото условие да се научиш за караш сърф е да си трезвен, физически здрав и да имаш умения за плуване. Уроците за начинаещи започват с инструктаж на суша и няколко упражнения, за да се разбере принципът на управление на платното. Накрая идва влизането във водата, опитът да се вкара крилото в правилна позиция, ставането върху дъската и вятърът, който трябва да те тегли.

Специални оферти има за цели семейства. За тях науката на плаването върху дъска се предлага с отстъпка от 20 процента.

Цените за останалите курсове също са разумни. Има обучение за каране на сърф по вълни и щурмови вятър, провеждат се курсове за международен лиценз, за хавайски сърф и др. Последният например струва 60 лева.

Сърф клубът „Какао бийч” разполага и с детски катамаран „Робинзон Крузо”, който предлага половин часова разходка до „Непознат остров”. В пътешествието могат да участват две деца едновременно, придружавани задължително от инструктор.

Най-подходящото време за новаците, които искат да разберат какво е да се понесеш по вълните е от 9.00 до 12,30 часа и след 17.00 часа. Инструкторът Лозан Митев, който е и преподавател в Спортната академия казва, че морето в този диапазон е по-спокойно, вятърът умерен и подходящ за обучения. От август до края на септември са месеците и за активните сърфисти. Тогава има и много добри дни за тях с антициклоните и северозападните ветрове, които по това време доминират.

Митев казва, че за 24-годишния си стаж на южния плаж, е обучавал много шоумени, стотици обикновени и известни хора, но като цяло тръпката да пориш вълните върху дъска е за любителите на силните усещания. По лятната водна мания са запалени спортсмени и морски вълци. Сърфирането над вълните ги освобождава от напрежението и им дава усещане за свобода. Като най-голямо постижение Митев, смята, че е успял да научи 160 колиграмов българин да кара сърф и 83 годишен холандец, който също научил да се понесе с дъска по вълните. Инструкторът твърди, че сърфът е изключително красив спорт, заниманието е и много полезно за здравето.