Вие сте тук: Начало » Актуално » Изящната баня на Сюлейман Великолепни ще е готова до есента
    Изящната баня на Сюлейман Великолепни ще е готова до есента

    Изящната баня на Сюлейман Великолепни ще е готова до есента

    Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Аква Калиде ще бъде готова през есента, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Догодина впечатляващият културно-исторически обект с национално значение ще посреща туристи в пълния си блясък.

    Кметът Димитър Николов се убеди на място, че обновителните дейности, финансирани от Община Бургас, вървят в срок и ще приключат до есента.

    Впечатляващата постройка вече е изцяло реставрирана, като при мащабната реконструкцията е следвана стриктно автентичната й визия. Тя е облицована в мрамор и характерна за Ориента керамика.

    Източният шик на банята се допълва от естествено и художествено осветление.

    Идеята е банята на Сюлейман от 17 век да бъде превърната в туристическа атракция – жив музей на минералната вода и лечебните процедури.

    Община Бургас има цялостна концепция за експозиция на всички артефакти от Аква Калиде пред местните жители и туристи. Поетапно след археологическите разкопки стартира реставрацията, консервацията и социализацията на археологическия комплекс.

    Следващият етап предвижда пространството зад чешмата, която Община Бургас изгради наново, да бъде благоустроено. Там ще бъде изградена постройка в същия архитектурен стил като банята.Тя ще бъде заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има още информационен център, зала за презентации и кафене, обясни Йорданка Ананиева, зам.–кмет по образование и култура.

    След това ще стартира изграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти.

    Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити на Аква Калиде – златни монети, медицински инструменти, пособия за баня.

    Ще бъдат поставени и указателни табелки и визуализации на всички обекти в архитектурния резерват.

    Активните археологически проучвания на Аква Калиде стартираха през 2009 г. под ръководството на тогавашния директор на Регионалния исторически музей – Бургас н.с. Цоня Дражева, която до последния си дъх работи на обекта. Впоследствие археологическите дейности пое друг виден археолог – Димчо Момчилов. През този период са открити много находки и артефакти, доказателства за богатата история на термите през вековете, като най- ранните са от V- IV хил.пр.Хр.

    Археолозите са открили останките от Светилището на Трите нимфи, покровителки на лечебната минерална вода. Счита се, че то е изградено от римския император Траян в началото на II век.

    Разкрити са още находки от времето на византийския император Константин IV Погонат и султан Сюлейман Великолепни.

     

    Горе