ГЕРБ ще намалява броя на общините, за да пести

В работните групи на ГЕРБ, които готвят управленската й програма, се обсъжда намаляване на броя на общините с цел пестене на финансов и административен ресурс. Освен това по-лесно могат да се усвояват европари. Първоначално към по-големи съседни общини ще се влеят най-малките и неефективните, с по няколко села, с раздута администрация и без никакви приходи, обясниха от партията. Това са част от мерките за стабилизиране на държавата, които във формацията на Борисов обмислят да приложат, ако спечелят изборите. Идеята е поне с една трета да се намали броят на общините, пише в. “Преса”.

В момента те са 264, което означава да станат 176. Има и по-драстични идеи – областите от 28 да станат шест, а броят на общините да падне до 150. Сега една община може да съществува, ако има над 6000 население с околни села, които са на разстояние до 40 км.

През 2010 г. идеята за окрупняване на общини бе широко дискутирана. Тогава Томислав Дончев, под чието ръководство сега се пише управленската програма, предлагаше да се дадат финансови стимули за тези, които ще се присъединят към съседните по-големи общини.

Промяната на границите на общините може да стане само с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Заради огромната финансова дупка в хазната се налага оптимизиране на всички разходи, смятат от ГЕРБ. „Тази идея е още много сурова”, уточняват от ръководството. Тя ще бъде обсъждана след изборите и ще се случи след промяна в закона за местното самоуправление.