Парламентарните избори ще струват на държавата около 26 милиона лева

Предсрочните избори на 5 октомври ще струват на държавата близо 26 млн.лв. Това показва план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането им. 25 974,0 хил. лв. ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, съобщават от пресцентъра на правителството.

В изпълнение на чл. 18, ал. 2 от Изборния кодекс правителството прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на предсрочните избори за народни представители през 2014 г. Тя е за 25 974,0 хил. лв., които ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

На Централната избирателна комисия и на Министерския съвет за организационно-техническа подготовка на изборите ще бъдат предоставени съответно 4 430 000 лв. и 15 605 000 лв. Средствата за ЦИК са за възнаграждения на членовете й и за осигурителни вноски на заетите по граждански договори (200 000 лв.), за материално-техническо осигуряване на дейността на комисията (180 000 лв.), за обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин с резултатите (2,7 млн. лв.), за медийни пакети за партиите, коалициите и инициативните комитети (900 000 лв.) и за разяснителна кампания (450 000 лв.). Предвидените средства по бюджета на МС са за възнаграждения на членовете на районните и на секционните избирателни комисии (9 645 000 лв.), за логистично осигуряване на изборния процес от администрациите на централно и местно ниво (4 млн. лв.), за отпечатване на хартиените бюлетини, в т. ч. таксата за финансов контрол (1,6 млн. лв.) и за осигуряване на устройства за машинно гласуване, за програмно осигуряване, съхранение и техническа поддръжка, вкл. консумативи (360 000 лв.).

За изготвяне и отпечатване на изборните списъци ГД „ГРАО” на МРР ще получи 882 000 лв. За охрана по бюджета на МВР са планирани 3 млн. лв., разходите на МВнР, в т. ч. за организацията на международен пресцентър, са разчетени на 1,2 млн. лв., а на министерствата на отбраната и на образованието и науката – съответно 60 хил. лв. и 15 хил. лв.

В план-сметката са включени и разходите на БНР (200 хил. лв.), БНТ (502 хил. лв.), БТА (50 хил. лв.) и Сметната палата (30 хил. лв.).

Правителството възложи на министър-председателя координацията по изпълнението на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители. В неговите отговорности се включва и съгласуването с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване и изготвянето и публикуването на избирателните списъци. Приетото от кабинета решение предвижда при изпълнение на възложените му дейности министър-председателят да бъде подпомаган от междуведомствена експертна работна група, чийто състав и задачи ще бъдат определени с негова заповед.

За подготовката и произвеждането на изборите в чужбина отговаря министърът на външните работи.

Освен да внесе проекта на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, на министъра на финансите бе възложено да представи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Решението за подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2014 г. и постановлението за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането им са приети неприсъствено.