Търсят доброволци за работната ваканция на Поморийско езеро

От 1 до 7 септември ще се проведе традиционната бригада на Поморийско езеро, организирана от Зелени Балкани, съобщи Агенция Фокус. Целта на събитието е да се създадат и подобрят местообитанията на редки птици, гнездящи в езерото. Тази година работната ваканция е фокусирана върху няколко дейности: Почистване на изкуствените острови от инвазивна растителност; Укрепване и ремонт на създадените гнездилки за водоплаващи птици; Почистване на брега от инвазивни видове; Поставяне на гнездилки за бял ангъч; Мониторинг на мигриращите птици.

Всички желаещи да помогнат за опазването на природата на Поморийско езеро като прекарат една седмица в активен доброволен труд, могат да заявят участие на адрес sdeleva@greenbalkans.org до 28 август.

Ще бъдат осигурени инструменти за работа и консумативи. Пътните, както и разходите по престой са за сметка на участниците.

Ученици и студенти с интерес към природозащитата могат ще бъдат настанени в базата на „Посетителски център Поморийско езеро“ при заявено участие.

Ежегодните работни ваканции на Поморийско езеро се провеждат от 1996 г. благодарение на съвместните усилия на Зелени Балкани и Британския Тръст на Доброволците за Консервация (BTCV). Чрез тези ваканции, познати и като работни бригади, голям брой ентусиасти и доброволци от България, Великобритания, САЩ, Нова Зеландия, Македония, Турция и Русия са съчетали своя отпуск и обичта си към природата с доброволен труд в името на нейното опазване.

В началото на работните ваканции през 1996 г. в солената лагуна на Поморие са преброени само 6 двойки от редкия вид Гривеста рибарка (Sterna sandvicensis), докато през 2009 г. на новите гнездови местообитания вече гнездят близо 1 500 двойки от този рядък вид! Резултатът от консервационните дейности е един от най-значимите за българската природозащита по отношение на опазване на редки видове.

Благодарение на тези усилия в Поморийско езеро има възстановени нови гнездови местообитания на рибарки, саблеклюни и други дъждосвирцови птици, на които гнездят над 3 000 птици от вида гривеста рибарка. Новосформираната благодарение на успешните консервационни дейности колония представлява една от най-големите колонии на вида в Югоизточна Европа и е голяма атракция за любителите на орнитологичния и познавателния туризъм.