Актуализиран е размерът на таксите за достъп до пристанищна инфраструктура

Правителството прие постановление, с което се актуализира размерът на пристанищните такси, събирани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

С измененията размерът на таксите се осъвременява според инфлационните процеси, оценката на потребностите, измененията в нормативните актове през последните години и констатираните проблеми при прилагането на Тарифата от влизането й в сила през 2007 г. до настоящия момент, в т.ч. реализираните загуби от извършване на дейностите по приемане и обработване на отпадъци, резултат от корабоплавателната дейност.

Постигането на съответствие с измененията в законодателството и с политиката за определяне на таксите на базата на ефективни, прозрачни и недискриминационни принципи, ще допринесе за привличане на нови товари и пътници. От друга страна, чрез него ще се осигурят необходимите средства за изграждане и поддържане на пристанищната инфраструктура в пристанищата за обществен транспорт с национално значение, на зоните за маневриране и подхождане в пристанищната акватория и на подходните канали.