Вие сте тук: Начало » Актуално » Дарителски DMS в подкрепа на паметника на Илинденско- Преображенското въстание

    Дарителски DMS в подкрепа на паметника на Илинденско- Преображенското въстание

    От днес е активен дарителски DMS номер в подкрепа на рушащия се паметник на Илинденско- Преображенското въстание в местността Петрова нива край Малко Търново. Символът на връхната точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, от няколко години е в отчайващо състояние и заплахата от срутване и инциденти е напълно реална.

    Всеки, който иска да помогне в реконструкцията му, може да направи това на номер 17 777 с ключова дума DMS PETROVA NIVA, като стойността на един смс е 1 лв.

    Това е поредната стъпка, която Община Малко Търново и Исторически музей „Проф. Александър Фол“ предприемат в стремежа си да спасят националната светиня. Според специалисти състоянието на монумента е толкова лошо, че се налага голяма част от него да бъде изградена наново. За целта са необходими 70 000 лв., които въпреки многобройните сигнали на кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев към държавните институции, не могат да бъдат осигурени.

    „Активирането на номера за благотворителни СМСи ни дава надежда, че с помощта на родолюбците в България ще успеем да спасим паметника. Някога българите в най-гладните години лев по лев са дарявали, за да го издигнат и да напомня за подвига на преображенци, дано днес лев по лев съберем, за да го запазим. Болно ми е, че трябва да се обърнем за помощ към хората, на които не им е безразлично, но нямаме друг изход. Още по-болно ми е да гледам как нещо с такава историческа стойност се руши и никой не предприема мерки.“ коментира решението за DMS кампанията Илиян Янчев.

    Тази година на плещите на община Малко Търново падна и финансовата тежест за организация на 111-годишнината от избухването на Илинденско- Преображенското въстание, след като от президентството категорично отказаха да се ангажират с националното мероприятие. Въпреки незавидното си финансово положение, общинската администрация се е справила с организацията и кани всички на традиционния национален възпоменателен събор, който ще се проведе на 23 август в местността Петрова нива.

     

    Горе