22 партии и 7 коалиции ще участват в изборната надпревара

22 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в изборите пред Централната избирателна комисия до крайния срок за регистрацията, съобщиха от ЦИК. В последния ден се регистрираха и някои от основните политически сили. До 23 август ГРАО ще провери подписките на партиите и коалициите.

Доскорошните партньори ДПС и БСП чакаха последната възможна дата, за да подадат документи за регистрация. От Движението дойдоха първи и оставиха вратата отворена към всички. „Ние, разбира се, не крием предпочитанието си към формулата на широкото политическо съгласие”, заяви Лютви Местан.

Неофициално от БСП обясниха, че са изчаквали до днес съдебното решение, с което Михаил Миков става представляващ партията и коалицията БСП – Лява България. В нея имало и нови формации, и някои проблеми.

В последният момент  се регистрираха и от Глас Народен. Според ЦИК, желаещите за участие във вота този път наистина са по-малко от обичайното. Изтече и срокът за определяне на правилата за предизборната кампания. Забранена е анонимната и опасната агитация и унищожаването на материални на конкурентите.

До 2 септември партиите трябва да формират и обявят окончателно пълния състав на своите листи. На 3 септември ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите в интегралната бюлетина, а на 5 септември ще бъде даден старт на предизборната кампания. Изборите за парламент ще се проведат на 5 октомври.