Вие сте тук: Начало » Актуално » Концерт на „Аполония” в памет на големия бас Никола Гюзелев

    Концерт на „Аполония” в памет на големия бас Никола Гюзелев

    На 23 август любимецът на бургаската публика – тенорът Костадин Андреев ще се превъплъти в образа на ревнивия мавър Отело. Едноименното произведение на стария вълшебник на операта Джузепе Верди ще възкръсне на сцената на Летния театър под режисурата на Дарина Главанакова – Бакърджиева.

    Да се потопим в драматичния свят на Отело, разкъсван от любов, съмнения и сплетни, ще помогнат както прекрасната музика на Верди, така и красивите гласове на сопраното Линка Стоянова и баритона Александър Крунев. Линка Стоянова, която наскоро изигра Тоска, сега ще влезе в образа на съпругата на Отело – Дездемона. Коварният интригант Яго ще бъде изпълнен от баритона на Бургаската опера – Александър Крунев. През 2013 година певецът, който може да се похвали с десетки силни роли, отбеляза 25 години сценична дейност.

    Макар и трагичен, краят на „Отело” носи изключителен заряд. Завистливият и подъл адютант Яго успява да събуди ревността на Отело към Дездемона, за да си отмъсти, че не е получил по-висок пост. Злите машинации подтикват Отело да удуши Дездемона в собственото им ложе и да се самоубие над още неизстиналото й тяло, след като узнава истината. А тя е, че Дездемона му е била вярна през цялото време. Зрителите ще могат да станат свидетели на трагичните развръзки в „Отело” на 23 август, от 20:30 часа в Летния театър на Бургас.

    Афишът на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2014 продължават на 26 август с друга любима опера от Верди – „Трубадур”. Представлението ще покаже нещо по-рядко срещано в света на класическата музика, защото режисурата, сценографията и костюмите са дело на един човек – Иван Савов. Да съпреживеем света на Граф ди Луна и неговия отдавна отвлечен брат – трубадурът Манрико, ще ни помогне звездният състав от млади и талантливи изпълнители.

    Старата циганка Азучена, която отглежда Манрико като син, защото по грешка вместо него убива собственото си дете, ще бъде изиграна от темпераментното сопрано Даниела Дякова. Даниела предизвика истински фурор с изпълнението си на Амнерис – дъщерята на фараона в операта „Аида”. В ролята на трубадура Манрико ще влезе тенорът Даниел Дамянов. В образа на избраницата на Манрико – придворната дама Леонора ще видим лиричното сопрано с невероятен глас – Йоана Железчева. Граф ди Луна ще бъде изпълнен от баритона Марян Йованоски, а неговият началник на стражата и приближен от баса Делян Славов. Диригент на представлението ще бъде ирландецът Крис Маккракън, който работи с различни български оперни театри. През месец март той дирижира операта „Бохеми” в Бургас.

    На 30 август Бургаската опера се включва в празниците на изкуствата „Аполония” с концерт в памет на големия бас Никола Гюзелев. Концертът ще се състои в Амфитеатъра в Созопол от 21:00 часа. В него участие ще вземат басовете Николай Кърнолски и Юлиян Константинов, който натрупа популярност от участието си в различни телевизионни игри. На сцената ще излезе и един от учениците на Никола Гюзелев – баритонът на Бургаската опера Марян Йованоски. Публиката ще може да чуе тримата заедно във финалния терцет от операта Дон Жуан.

    Месец август приключва с приказния балет „Пепеляшка”, който ще се играе на 31 август, от 20:30 часа в Летния театър на Бургас. Педставлението по музика на Сергей Прокофиев ще срещне публиката с феята – кръстница, Принцът, Пепеляшка, злата мащеха и суетните й дъщери. Най-известните приказни персонажи ще бъдат изиграни от изящните солисти на Софийската опера – Веса Тонова и Емил Йорданов. Хореографията и режисурата на балета са дело на проф. Хикмет Мехмедов. Освен с романтика и щастлив край, „Пепеляшка” ще завладее зрителите и с красивите костюми, които са като излезли от филм на „Дисни”. Облеклата са създадени специално за представлението в Бургас от един от най-талантливите художници по костюми в страната – Цветанка Стойнова. „Пепеляшка” открива чудесна възможност родителите да запознаят децата си със света на музиката и танца.

     

     

    Горе