“Отсъства” и “тук” са ключови думи за предишния парламент

Думите “тук” и “отсъства” станаха ключови за 42-то Народно събрание, казва асистентът в Нов българския университет Елена Тарашева пред Дневник. “Отсъства” и “тук” са били споменавани по 4000 и 9000 пъти по време на заседанията. Причината за честата им употреба е непрекъснатите проблеми с кворума на заседанията на парламента.

Общо народните представители са изговорили 4 477 625 думи – поне толкова са думите в парламентарните протоколи. Народните представители са започнали да говорят повече – около 30-40% повече спрямо парламента по време на управлението на Симеон Сакскобургготски.

Същевременно Манолова и Миков са най-често употребяваните имена на депутатии. Интересното при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е, че неговото име се среща доста често, защото някой говори за него, а не защото той самият се изказва. Отчетливо се откроява фразата ЛИЦЕТО БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ. Назоваван е като престъпник, който всеки момент ще бъде осъден, казва Тарашева.

ГЕРБ е най-често споменавана, но не само заради това вписването на името на партията в скоби към изказващите се в протоколите от парламента, а и заради включването в самите изказвания на депутатите. Следват “Коалиция за България”, “Атака” и ДПС. БСП не е сред ключовите думи.