Над 70 артсъбития на юбилейната Аполония 2014

Богата програма от ярки културни прояви ще съпътства тазгодишните традиционни празници на изкуствата Аполония 2014. Празниците се откриват в Созопол на 28 август и ще продължат до 6 септември,пише Gramofona.com. За десет дни на петте фестивални сцени могат да бъдат видени над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери.

Театрални събития

Премиера на “Антигона” ще открие театралната Аполония 2014. Фондация “Аполония” ще бъде продуцент на спектакъла “Антигона” от френския драматург Жан Ануи, чиято премиера ще бъде на 29 и 30 август 2014 в Созопол. Партньор на Аполония в осъществяването на постановката е театър “София”. Тя е на режисьора с дръзко и нестандартно мислене Иван Добчев. На 10 и 11 март в театъра бе проведен кастинг с нелеката задача да бъде избрана изпълнителка на главната роля. Шестдесет талантливи актриси се състезаваха, за да станат новата Антигона на българска сцена. Спечели младата Каталин Старейшинска.

Кинопремиерите

Силна документална програма предлага юбилейното издание на “Аполония”. Премиери на фестивала ще имат документалният филм на Найо Тицин и Горан Благоев “Златното сърце на София” – за храм-паметника “Св. Александър Невски”, както и игралният филм “Потъването на Созопол” на Костадин Бонев.

Кино програмата на “Аполония” 2014 се открива на 29 август с филма “Потъването на Созопол” по едноименния роман на Ина Вълчанова, с участието на Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Джийсън Брад Люис, Леонид Йовчев, Петя Силянова, Жорета Николова и други.

Историята върви по стъпките на 50-годишния архитект Чавдар Кършев, който заминава за Созопол с 10 бутилки водка. Режисьорът Костадин Бонев присъства и в документалната програма с филма “Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” (31 август), отличен със “Златен ритон” 2013 за най-добър филм.

На “Аполония” 2014 ще се отбележи 100-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов с прожекция на 4 септември на “Гласът, който моли Бога за България” на Росен Елезов. Във филма са включени архивни и дори непоказвани досега кадри на БНТ. Лентата ще бъде представена наред с юбилеен концерт “100 години Борис Христов” и премиера на биографичния роман “Тримата велики баси” на Александър Абаджиев.

Публиката на “Аполония” ще види още документалните филми “Последните черноморски пирати” на Светослав Стоянов (6 септември), отличен с наградата на публиката на София Филм Фест, “Лорд Бънди от София” (30 август) на режисьора Иван Трайков – историята на Бъндараците, “Дъждовен ден” на Андрей Чертов (5 септември) – за музиканта Огнян Видев, “Живот почти прекрасен” на Светослав Драганов (1 септември), “И България е една голяма грешка” на Стоян Радев (1 септември).

Класика, джаз, поп, рок, фолк – качествена музика в изобилие

Музиката заема специално място в юбилейната Аполония. Още на 28 август ще се състои голям концерт, който ще събере наслова “Българската душа в музиката“ големите музиканти Минчо Минчев, Теодосий Спасов, Ирена Петкова, Николай Минчев, “Софийски солисти“ и “Космически гласове“.

Почитателите на Минчо Минчев ще могат да го чуят и на камерен концерт на 31 август заедно с пианиста Евгени Божанов.

Първи септември е резервиран за Теодосий Спасов, който ще представи последния си проект, събиращ млади музиканти.

На сцената на “Клуб Аполония“ класическа музика ще звучи в още две вечери – на 2 септември Веско Ешкенази и Людмил Ангелов ще изпълнят сонати от Бетовен, Дебюси и Франк, а на 5-и Ангелов ще изнесе самостоятелен рецитал.

Най-добрите възпитаници от майсторския клас на проф. Минчев ще свирят в Археологическия музей в Созопол на 6 септември. В концертния афиш там са още Виктор Чучков, Стефан Хаджиев (пиано), концертното дуо от Македония Страшо Темков (флейта) и Мария Вршко­ва (пиано).

Тазгодишният победител в конкурса “Борис Христов“ Кирил Манолов ще пее в чест на 100-годишнината от рождението на именития бас.

В памет на друга оперна легенда – Никола Гюзелев, който ни напусна през май, ще бъде концертът в Амфитеатъра на 30 август с участието на Николай Кърнолски, Юлиян Константинов и Мариан Йованоски от Македония.

Васил Петров (с Биг бенда на БНР) и Камелия Тодорова са акценти в джаз програмата на феста.

Очаква се в Созопол да пее и примата на българската естрада вечната Лили Иванова.

Някои от най-големите хитове на БГ-рока от 60-те до днес ще звучат на 6-и на сцената в Амфитеатъра в изпълнение на супергрупата “Фондацията“.

Заедно с Аполония юбилеи ще отпразнуват три формации: Б.Т.Р., които навършват 20 години, “Акустична версия“ – връстници на празниците в Созопол, и ансамбъл “Пирин“, който става на 60 години.

За почитателите на попа са предвидени още Графа и Михаела Филева, а мост между музика и театър хвърля Камен Донев с концертния си спектакъл “Оркестърчи“ на 31 август