Звезден състав вдъхва живот на „Трубадур”

Афишът на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2014 продължават на 26 август, от 20:30 часа с известната опера от Джузепе Верди – „Трубадур”. Представлението ще покаже нещо по-рядко срещано в света на класическата музика, защото режисурата, сценографията и костюмите са дело на един човек – Иван Савов. Да съпреживеем света на Граф ди Луна и неговия отдавна отвлечен брат – трубадурът Манрико, ще ни помогне звездният състав от млади и талантливи изпълнители.

Старата циганка Азучена, която отглежда Манрико като син, защото по грешка вместо него убива собственото си дете, ще бъде изиграна от темпераментното сопрано Даниела Дякова. Даниела предизвика истински фурор с изпълнението си на Амнерис – дъщерята на фараона в операта „Аида”. В ролята на трубадура Манрико ще влезе тенорът Даниел Дамянов. В образа на избраницата на Манрико – придворната дама Леонора ще видим лиричното сопрано с невероятен глас – Йоана Железчева. Граф ди Луна ще бъде изпълнен от баритона Марян Йованоски, а неговият началник на стражата и приближен от баса Делян Славов. Диригент на представлението ще бъде ирландецът Крис Маккракън, който работи с различни български оперни театри. През месец март той дирижира операта „Бохеми” в Бургас.

На 30 август Бургаската опера се включва в празниците на изкуствата „Аполония” с концерт в памет на големия бас Никола Гюзелев. Концертът ще се състои в Амфитеатъра в Созопол от 21:00 часа. В него участие ще вземат басовете Николай Кърнолски и Юлиян Константинов, който натрупа популярност от участието си в различни телевизионни игри. На сцената ще излезе и един от учениците на Никола Гюзелев – баритонът на Бургаската опера Марян Йованоски. Публиката ще може да чуе тримата заедно във финалния терцет от операта Дон Жуан.

Месец август приключва с приказния балет „Пепеляшка”, който ще се играе на 31 август, от 20:30 часа в Летния театър на Бургас. Педставлението по музика на Сергей Прокофиев ще срещне публиката с феята – кръстница, Принцът, Пепеляшка, злата мащеха и суетните й дъщери. Най-известните приказни персонажи ще бъдат изиграни от изящните солисти на Софийската опера – Веса Тонова и Емил Йорданов. Хореографията и режисурата на балета са дело на проф. Хикмет Мехмедов. Освен с романтика и щастлив край, „Пепеляшка” ще завладее зрителите и с красивите костюми, които са като излезли от филм на „Дисни”. Облеклата са създадени специално за представлението в Бургас от един от най-талантливите художници по костюми в страната – Цветанка Стойнова. „Пепеляшка” открива чудесна възможност родителите да запознаят децата си със света на музиката и танца.