Влошава се бизнес климатът у нас

През август 2014 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1.6 пункта спрямо нивото си от юли, което се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, сочат данни на НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” запазва приблизително равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 58.3 и 30.7% от промишлените предприемачи. По отношение на продажните цени мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 2.2 пункта поради по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и очакванията им относно строителната активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 0.9 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са също по-резервирани.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да е несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на отрицателното му влияние. На второ и трето място са „недостатъчното търсене” и „конкуренцията в бранша”.

По отношение на продажните цени търговците предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 5.3 пункта главно поради по-умерените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги са по-резервирани, като и в очакванията им през следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните фактори, посочвани от предприятията като пречка за развитие на бизнеса в отрасъла.

Относно продажните цени в сектора на услугите по-голямата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.