Божков: Министър Щонов е в крещящ конфликт на интереси, няма да подам оставка

„Не е най-важното подаването на оставката. Темата за моята оставка е решена отдавна. Имах разговор по телефона със служебния министър на енергетиката. На въпроса му за оставката, му отвърнах, че отговора може да бъде намерен на сайта на комисията. Нямам конфликт на интереси. Ще сезирам Комисията за конфликт на интереси, ще се подложа на цялата процедура, готов съм да седна и на полиграфа. Ще се установи, че аз такъв конфликт нямам”, заяви в сутрешния блок на БНТ Еленко Божков от ДКЕВР.

„ДКЕВР досега взимаше решенията си с пълен консенсус, а сега изведнъж се иска оставката на някакви хора – едни били по-виновни от други. Аз съм нарушил нечии интереси, казвам го направо – нарушили сме нечии корпоративни интереси, затова се стигна до искането на тези оставки”, категоричен бе Божков.

„През цялото време се говореше, че ДКЕВР се политизира, а в същото време тези, които искат отстраняването ни използват само политическия език. Говори се за конфликт на интереси, а министър Васил Щонов е в крещящ конфликт на интереси. Омерзен съм”, емоционално откликна Еленко Божков.

Той беше категоричен, че няма да подаде оставка.

„Замисълът беше такъв – токът да се увеличава плавно, така че положителният ефект да се получи в разстояние от 5 години. Цената на тока би могла да се увеличи в много малки граници. Едно от решенията, които ще трябва да бъдат взети е цената на електроенергията да се покачи от първи октомври най-вероятно ще се случи това”, каза още зам.-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, цитиран от Кросс. По отношение на Енергийния борд, Божков заяви, че би бил изключително вреден и неефективен.