Отворено писмо до министъра на културата

Отворено писмо от служители на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Обръщаме се към Вас с настоятелна молба да бъде обявен конкурс за избор на Директор на НИНКН, съгласно изискванията на Закона за закрила и развитие на културата и Наредба №Н-4/14.06.2007г. на МК за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти (обн. Д.В., бр.50/22.06.2007г.; изм. бр.102/26.11.2013г.).

Вече трета поредна година институтът се ръководи от временно назначени да изпълняват длъжността лица, в разрез с изискванията регламентирани в нормативната уредба. Това обстоятелство възпрепятства нормалната дейност на НИНКН, уронва престижа на института, демотивира служителите и особено негативно се отразява на дейността по опазване на недвижимото културно наследство.

На 15.12.2011г. беше неправомерно уволнен легитимният директор на НИНКН доц. д-р арх.Йорданка Кандулкова, спечелила поста с ясна и конкретна концепция, след провеждане на конкурс. Незаконосъобразността на уволнението беше доказана със съдебно решение. Временно за директор бе назначен служител на института, а през септември 2012г. в НИНКН бе представен избраният от МК арх. Росен Вълков, назначен за „и.д. директор до провеждане на конкурс“.

В края на м.септември 2013г. арх.Росен Вълков беше отстранен, а в края на м.октомври 2013г. в НИНКН бе представена новоизбраната от МК, отново назначена по формулата „и.д. директор до провеждане на конкурс“ арх.Даниела Джуркова.

За съжаление, публично поетият ангажимент от зам.-министър Велислава Кръстева за провеждане на конкурс не беше изпълнен, а това назначение се оказа също толкова неудачно като предишното, поради факта, че лицето, назначено „да изпълнява длъжността директор на НИНКН“ не притежава необходимата експертна компетентност, професионален опит в дейността по опазване на недвижимото културно наследство, нито пък административен и управленски опит; и за изминалата почти една година демонстрира недопустимо непознаване на действащата нормативна уредба за културното наследство и липса на критерии относно принципите за опазването му.

Поради неизпълнение на задълженията от страна на и.д.-директорите за изготвяне на годишни териториални програми за работа на института по чл.3, ал.1 от Наредба №Н-12 на МК и предложения за финансирането им от бюджета на МК за опазване на НКЦ, дейността на дирекция „ИДПС“ беше и е практически блокирана.

С Постановление №265/22.11.2013г. на МС (обн. Д.В., бр.103/29.11.2013г.) беше редуциран щатният състав на НИНКН, като от 60 беше намален на 57 бройки.

Внезапно и немотивирано, последователно в два поредни петъка – на 07.03.2014г. и на 14.03.2014г. – бяха връчени заповеди за пенсиониране на 2 бр. служители, заемащи позиции „началник отдел“, като наказание за отстояваната от тях принципна и безкомпромисна позиция, изразящава се в отказ за коригиране на експертни становища под натиск, целящ реализиране на недопустими намеси по значими обекти на културното наследство.

В резултат на гореизброените факти и обстоятелства експертните функции на института бяха компрометирани и неглижирани чрез изпълнение на лобистки поръчки на инвеститори, налагани по телефон или след индивидуални срещи с тях; съгласувателната процедура се усложни и утежни неимоверно за обикновени граждани, а необоснованата корекция на щатното разписание за дирекция „ЕМД“, както и продължителният отказ за попълване на крайно редуцирания щатен експертен състав на института, на практика застрашава и към момента дейността и нормалното му функциониране.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Намираме продължаващия отказ да се изпълняват изискванията на закона за изключително негативна практика, и смятаме, че е недопустимо по такъв начин да се уронва престижът, да се възпрепятства дейността и да се неглижират функциите на национален културен инстит, създаден и функциониращ на базата на ратифицирани от Република България международни документи за опазване на културното наследство, поради което се обръщаме към Вас с молба в най-кратък срок да се стартира процедура за провеждане на конкурс за избор на директор на НИНКН.