Руска ваксина срещу Ебола премина успешно тестовете

Надежда за болните от Ебола дава успешното преминаване на тестове на руска ваксина. Досега всички лекарства използвани за борба с вируса са само експериментални.

Руска ваксина срещу Ебола е преминала успешно тестове и вече може да се пусне в употреба. Това съобщи ИТАР-ТАСС като се позовава на руския министър на здравеопазването Вероника Скворцова. Тя допълни, че се очаква одобрението на Световната здравна организация. Вече са готови два експериментални препарата – канадският KTM-Ebola и американският Zmapp. Изпитанията с тях все още не са завършили и количествата са ограничени. Американската фармацевтична компания също работи върху своя ваксина.

Британска фармацевтичен компания съобщи, че има готовност да пусне 10 хиляди дози от експериментален препарат за борба с вируса Ебола. По данни на СЗО, починалите от последния взрив на вируса в Африка са над 2000 души, има 3500 потвърдени или вероятни случая в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Междувременно стана ясно и че още един американец е заразен с вируса Ебола. Рик Сакра е работил в болница в Либерия, където се заразил. Той се завърна в родината си за лечение. Надежди, че ще оздравее дават и случаите на другите двама американци, които се излекуваха от болестта. Те бяха лекувани с препарата Zmapp, но няма конкретни доказателства, че точно това лекарство е причина за оздравяването им. /КРОСС/