Рождество на Пресвета Богородица

Рождество на Пресвета Богородица, също Малка Богородица е църковен празник посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празникът се отбелязва всяка година на 8 септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица,  също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда.

Църквата “Рождество на Пресвета Богородица” в Поморие празнува патронен празник именно на този ден. Красивата постройка,която се се издига в центъра на града, е изградена през 1890 г. от известния тревненски майстор Уста Генчо Кънев.

През 1891 година се състояло освещаването на новопостроения храм, ръководено от митрополит Герасий. Част от иконите са донесени чак от Русия, а иконостасът бил богато и красиво дърворезбован. Няколко десетилетия по-късно към него са прибавени две странични крила, които придали завършен вид на иконостаса.

През 1959 г.църквата е основно преустроена,изписана от художниците Н.Ростовцев, К.Йорданов и А.Сорокин, а иконостасът се подменя с резбован-дело на К.Кошаревски. През 2005-2006 година отново е направена реконструкция на църквата. Председател на църковното настоятелство е свещеноиконом Иван Стойков, а църковният хор при храма  е Дамски хор “Благовестие”,  с диригент Йорданка Панчева-Туджарова. От 2004 г. храмът е домакин на Международния фестивал на православната музика “Света Богородица-Достойно есть”, който се провежда всяка година през юни в Поморие.

Храмът има прекрасен външен вид и ежедневно краси със своето присъствие град Поморие.