Поморийска художничка със самостоятелна изложба в Кюстендил

neli_todorova1

На 11 септември 2014г. от 17.30ч. бе открита поредната самостоятелна изложба на Нели Тодорова – “Преди да остане само пясъкът…” в ХГ “Владимир Димитров – Майстора”, Кюстендил. Изложбената зала гостоприемно приюти четиридесет и три платна на морска тематика.  Проявата бе открита от директора на галерията – Валентин Господинов и от художника Матей Матеев, който не само е родом от Кюстендил, а мястото на родната му къща е настоящата галерия, носеща името на знаменития български художник Владимир Димитров. Събитието бе удостоено от многобройна публика и пълна зала при изключителен интерес. Час преди откриването, кметът на града Петър Паунов посети изложбата. Колеги на авторката и съмишленици от местните артистични сфери дълго споделяха интереси по изкуството, морето и духа на двата града – Кюстендил и Поморие. От ръководството на галерията споделиха, че рядко има в града подобна като тематика и заряд изложба, а екипът се погрижи организацията да е на най-високо ниво.

Това е второто посещение на Нели Тодорова в Кюстендил. През 2011г. тя участва с две картини в голямата пътуваща изложба “По пътя на слънцето с приятели”, експонирана в същата зала през месец октомври тогава.

10695314_747347818635129_1643467018_n

… Нямаше как да не се случи.
Морето мисли, разговаря, създава, да те измие може.
А Нели и тя, но по-малко.
Затова срещу него всеки ден гледа, вдишва, въздиша, мечтае, учи се. Обикновено завършва с монолог и молби. Така години ходи по брега, сяда на пейката до Яворов, здрависва се с вълнолома до мокрите камъни, усетили толкова много съдби. Радва се. Плаче по особен начин. Сълзите ѝ падат като капките от изваждащото се от водата гребло – солени, смесват се с морето, цветът на очите ѝ – също.
Нели Тодорова е млад художник от Поморие. Дете на морето. Това го разбрах по-късно.
Когато я видях на стъпалата на Златю-Бояджиевата къща в Стария град Пловдив, помислих: лице на тракийка – от тези, които са ходили до Азия, взели монументалното, спокойното и се върнали по нашите земи. Попита може ли да направи изложба в Стария град… Може!
Намаше как да не се случи…
Търси диалог. Това по-лесно става на сушата сред хората.
Завършила Великотърновската художествена академия, участвала в изложби, сама подготвяща млади кандидат-студенти, иска да усети как биха стояли сред многото картини, изложби, пластове от култура нейните творби.
От тогава минаха години. Авторката – любопитна по природа, трудолюбива, вироглава, с упорството си се оформи като художник.
Овладявайки необятното нюансиране от цветове в тонове, борейки се с колажните техники и различните видове инсталации, толкова се увлече, че остави на заден план свиренето на китара и унеса от пишещите си мисли.
Очаквам да видя живописна творба (Автопортрет с китара), съпроводена от музикален фон с текст от Нели.

И така, 11 септември 2014. Кюстендил. Отминала е груповата изложба “По пътя на слънцето с приятели”, в която художничката участваше. Този път се представя сама, донесена от прилива на морето в града на румените моми, верните приятели, изчистени от вечната минерална вода и въздуха на Осоговската планина, напълнен с озон от боровете на “Хисарлъка”.
Градът с най-голямата галерия – палитра на ненадминатия Владимир Димитров – Майстора. Кюстендил!…
Изложбата – “Преди да остане само пясъкът…”.
Мотото – една отворена тема за мига живот и вечната спирала.
Не бих си и помислил да обяснявам или да оценявам. Това най-добре го може авторът, а докосващият се вътрешен импулс между създателя и почитателя е енергия чрез творението.
Мога само да споделя. Водата, камъните, мидите, лодките, морето на Нели са спокойни. Те са пречистени, готови за покръстване.
Гларусите добронамерено разговарят с хората. На първо място с любимия ѝ племенник, с Асен и нас.
Нели е приятел. Тя оставя всеки от нас да прегледа времето до преди да остане само пясъкът. След това…
Въздухът, водата, хората с духовност – основа на изкуството.

Честита изложба!

Кюстендил
Матей Матеев, художник

neli_todorova1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10704885_747348588635052_1603251450_n

10704979_747348818635029_1361465130_n