Констатирани са в Бургаска област огнища от азиатски тигров комар

На 18.09. 2014 г. в сградата на областна администрация – Бургас под председателството на Областният управител Павел Маринов се проведе редовно заседание на Областната епизоотична комисия по повод констатирани в Бургаска област огнища от азиатски тигров комар /Aedes albopictus/.

На заседанието бе представена експертната оценка на специалисти от РЗИ – Бургас, според които т. нар. „тигрови комари” не са по опасни от съществуващите местни видове комари и в никакъв случай не носят по-голям риск за здравето на хората от тях. Този извод според компетентното мнение на специалистите би следвало чрез медиите да достигне до обществеността и да успокои хората, тъй като възможността от заразяване с опасни тропически болести, поради наличието на тигрови комари у нас е нулева, защото подобно заразяване е възможно само в случаи когато въпросните тигрови комари евентуално са смукали кръв от болен /от опасните тропически трески „Чукунгуня” и „Денга”/ и след това са разнесли заразата. Каквито случаи за щастие у нас не са констатирани, според становището на експертите от отдел „Противоепидемичен контрол” при РЗИ – Бургас.

На заседанието бе взето решение да се подготви обосновано искане за увеличаване за следващата година на предвижданите финансови средства за дезинсекция, дезакаризация и дератизация т.е. за използване на повече химически препарати – биоциди, срещу разпространение на комари, кърлежи и други вредни насекоми и гризачи.