Продължава протестът на миньорите под земята

Второ денонощие продължава ефективният протест на миньорите в бургаската мина “Черно море”. Медицински екип следи здравословното им състояние. Няма работници, напуснали рудника през нощта.

61 работници са на 300 метра под земята в рудника. Техни колеги им носят храна и вода. Очаква се към протестиращите по-късно да се присъединят още работници. От миньорски синдикат казаха, че действията на миньорите вече са спонтанни, а напрежението в рудника е много голямо. По-късно те, заедно със семействата си, се подготвят за повторна блокада на пътя Бургас-Слънчев бряг.

Въпреки обещанията, че Националната електрическа компания ще изплати сумата от 270 хиляди лева, за да могат работниците да получат заплатите си, до момента пари по сметката на бургаската мина “Черно море” не са постъпвали.

Ситуацията излиза извън контрол, заяви пред Нова телевизия началникът на миноспасителната служба. По думите му, вече има сериозна опасност за хората под земята. Има хора с високо кръвно, които отказват да излязат. Долу няма въздух, влажно и прашно е. Следим състоянието им на всеки 8 часа, каза той.

„Долу 60 човека лежат и чакат. Няма тоалетни. Това е благодарение на отговорните институции и хората, които седят зад бюрата. Колегите ни няма да отстъпят, докато не си получат заплатите”, категоричен беше един от миньорите.

Всички работници в мината заявиха, че са потънали в дългове. „След няколко часа може да вадим трупове, а няма кой да ни обърне внимание”, каза друг от миньорите.

„Държавата зачеркна 60 човека, които са под земята”, допълни той.

„Разочарованието ми е много голямо. Никой не желае да поеме вина и да каже ще има ли заплати”, заяви представител на синдиката,цитиран от Кросс. Той добави, че става въпрос за 600 000 лева, за да се изплатят заплатите на миньорите.