Задържани извършителки на джебчийски кражби

Две джебчийки, осъществили кражба на лични документи, парична сума и мобилен телефон, собственост на руска туристка, отседнала в Слънчев бряг, са задържани за броени часове в резултат на професионалната и целенасочена дейност на служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Джебчийките, живеещи в градовете Камено и Българово, са на възраст 32 и 41 години, което ги нарежда сред „ветераните” в занаята. Кражбата е осъществена по наложилата се в последните месеци схема за избягване на всевиждащото око на видеокамерите, наситили пешеходните зони и пътните артерии в Слънчев бряг. Жените „работели” основно в района на автобусните спирки в курортния комплекс или в автобусната линия, обслужваща маршрута Старият Несебър – Слънчев бряг, разчитайки на липсата на видеонаблюдение, както и на по-голямото струпване на хора на едно място. Руската туристка, станала жертва на джебчийките, установила липсата на вещите си едва при слизане от автобуса, като заявила в Районно полицейско управление – Несебър за извършеното криминално деяние. В дирите на притежателките на „ловките пръсти” се впуснали служители от групата за борба с джебчийските кражби към отдел „Криминална полиция” – ОДМВР – Бургас, които за часове задържали двете жени. Констатирано е, че същите са стари познайнички на полицията, които от години се препитават с извършването на джебчийски кражби.

Освен автобусните спирки предпочитани от джебчийските са големите търговски обекти, пазарите, както и православните храмове по време на отбелязване на християнските празници. Жертвите са от всякакви възрастови групи, като обединяващ е критериите разсеяност и небрежно съхраняване на вещите и парите. Сред откраднатото преобладават : лични документи, дебитни или кредитни карти, мобилни телефони и парични суми, удобно носени във външни джобове или дамски чанти. Има случаи на откраднати портмонета, в които наред с банковите си карти, гражданите “услужливо” съхранявали и информация за ПИН-кодовете си, което автоматично повлича и допълнително облагодетелстване на джебчиите – този път със суми, изтеглени от кредитните или дебитни карти.

Елементарните превантивни мерки, които могат да се предприемат за да не стане човек поредната жертва на „ловките пръсти”,включват:

– Повишено внимание при посещението на търговски обекти или придвижване в общаствения транспорт

– Задължително поставяне на парите или ценните вещи във вътрешните джобове на дрехите

– ПИН-кодовете на банкови карти да не е на едно място с тях

– В случай, че се ползва чанта с дълга дръжка, която се отваря лесно, е добре чантата да се носи тисната под мишница и притисната плътно до тялото

– При пазаруване лични вещи / телефони, дамски чанти и портмонета/ да не се оставят без надзор

– Задължително извършвайте проверка на вещите и парите си, ако на многолюдно място усетите, че някой безпричинно се блъска във вас

– Ако се носи голяма парична сума е добре да се раздели на няколко части, които да се съхряват вразлични вътрешни джобове на дрехите

– Демонстрациите на публични места, че се разполага с голяма сума пари, може да доведе само до проблеми с джабчиите

– Ако се усети допир до тялото или опъване на чантата, е важно рязкото обръщане назад и добрия оглед на предполагамия джебчия, защото в случай че човек е станал жертва на джебчийска кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.