Подготвят тотална забрана срещу дивото къмпингуване

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища, съобщиха от асоциацията. И припомнят, че са стартирали проект, в рамките на който се картират точните места на незаконните къмпинги, които унищожават природата и сеят зарази. Данните са били предоставени в Министерството на земеделието.

След  сигнала, от ведомството са разпоредили незабавна проверка. На среща в МЗХ с участието на представители на НАБЧ и други НПО-та стана ясно, че резултатите от министерската проверка се припокриват. Заместник-министър Георги Костов информира, че е била разпоредена и извършена проверка от Регионалните дирекции на горите в Бургас и Варна.

Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите запозна присъстващите с резултатите. Проверката на звената на ИАГ по Черноморието съвпадат с наблюденията по проекта на НАБЧ „Да картираме дивакуващите”.

По думите на изп. директор инж. Кръстев:  „Картината е тежка”. Установени са много сборища на незаконни къмпинги в гористи местности по Черноморието. Установена е незаконна сеч на дървесина и палене на огньове. Съставени са съответните констативни протоколи за нарушения и актове. Проверките ще продължават.

Представители на ПП „Зелените” се съгласиха с направените от НАБЧ и ИАГ констатации и не възразиха срещу мерките за разтурване на незаконните къмпинги.

Председателя на НАБЧ  Димитър Канариев информира присъстващите за наблюденията на екипа по проекта  и показа фотографии доказващи увреждането от къмпингуващите не само на горите, но и на хигиената и околната среда като цяло.

Беше поставено искането за съставяне на междуведомствена комисия между Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи с оглед справянето с проблема и категоричната забрана на дивокъмпингуването. От „Природа за хората и регионите” бе направено предложение да се внесе искане към следващия парламент за промяна в законодателството за допълнителна закрила от наказателния кодекс на длъжностните горски лица с оглед по ефективното изпълнение на задълженията им.

 

 

 

2 Отзиви

  1. Развитието на каквото и да било то и най-вече на туризма не може да се постигне с тотални забрани. Тотална забрана има за строителство, за пушачи, за кучета и т.н, и какви са Ви изводите от данните или фактите с които разполагате ?!
    Смешните сте и вървите в "тотално" погрешна посока, която тласка Държавата към разпад и упадък.

  2. Асоциирана Къмпингарка

    Хайде сега смешната ви асоциацийка да направи списък на всички други места, унищожени от безочливото строителство и от липсата на елементарни пречиствателни станции. Доста дълъг ще излезе.
    Ама винаги е добре да викаш "дръжте крадеца", докато сам крадеш и лъжеш!