Игуменът на Поморийския манастир става епископ

На свое редовно заседание Светият Синод на Българската православна църква, по предложение на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, е решил да бъде извършено наречението за Агатополски епископ на Негово Високопреподобие архимандрит Йеротей (Косаков), игумен на Поморийския манастир “Св. Вмчк Георги”. Хиротонията на новия епископ да бъде извършена върху архимандрит Йеротей в Сливен на 1 октомври 2014 година, Покров на Пресвета Богородица, от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. След хиротонията епископ Йеротей ще бъде назначен за викарий на Сливенския митрополит.

Архимандрит Йеротей /Ивайло/ Станиславов Косаков е роден на 01.02.1977 година в гр. Велико Търново. Завършил е Паралелния курс на Софийската духовна семинария през 2003 година. Преди пострижението си е послушник в манастира “Св. вмчк Георги” – гр. Поморие. Постриган е за монах на 22.12.2003 година от Сливенския митрополит Иоаникий и е зачислен към братството на манастира “Св. вмчк Георги“ – гр. Поморие. Духовен старец му е архимандрит Теодосий от Поморийския манастир.

Ръкоположен е за йеродякон на 11.05.2004 година в храм “Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Бургас, а за йеромонах – на 16.05.2004 година в храм “Св. Богородица” – гр. Несебър, от Сливенския митрополит Иоаникий. Назначен е за ефимерий в манастира “Св. вмчк Георги” в Поморие на 17.05.2004 година, а от 01.01.2005 г. е назначен за игумен на храма. Отличен е с офикия архимандрит на 06.05.2008 година от Сливенския митрополит Иоаникий. Йеротей завършва катедра „Теология” при Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски” през 2010 година със степен ”магистър”. Понастоящем е докторант по църковна история в същата катедра.

Член е на Сливенския епархийски съвет втори мандат. Член е на Църковния събор.