Нито един член на правителството не почете Деня на независимостта

В отсъствието на представители на правителството започнаха официалните чествания на 106-та годишнина от Независимостта във Велико Търново. На честването присъстват само представители на местната власт и църквата.

На историческия хълм Царевец бяха построени частите на Националния военен университет. Националното знаме бе издигнато с военен ритуал. Кметът Даниел Панов приветства жителите и гостите на града, а Великотърновският митрополит Григорий отслужи празничен богослов.

Водено от 160 музиканти, участници в международен фестивал на военните духови оркестри, от Царевец тръгна шествие, което поднесе пред паметника „Майка България” гирлянд на признателност, венци и цветя.

Беше прочетен поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев до жителите и гостите на община Велико Търново по случай Деня на българската независимост.

Честванията на Независимостта започват от Царевец не само защото се търси историческа приемственост, а защото тук за втори път е прочетен Манифестът за независимостта. За пръв път той е прочетен в църквата „Св. 40 мъченици” на 22 септември 1908 г., а оттам множеството начело с Цар Фердинанд (1887-1918) и министър-председателя Александър Малинов се отправя към историческия хълм./КРОСС/