Високо отличие и признание

В многовековната история на древния Анхиало с особена светлина блести завинаги една огърлица от 42 митрополити. Всеки един от тях е бил защитник на християнската вяра. Историята на съвременния Поморие е свързана и с въздигането на четирима жители на Анхиало за вселенски патриарси. Единия от които, Еремия четири пъти е на престола на най уважаваната от миряните позиция. Същият е основал църквите на Румъния и Украйна.

Последния митрополит на Анхиало от 1909 до 1923 година е известният в историята на Поморие, Василий. От тогава до сега за първи първи път в най-новата история на Поморие е въздигнат във висш църковен сан, игуменът на поморийския манастир „Св.Георлги вчмк Победоносец” архимандрит Иеротей.

Светият синод на Българската православна църква е приел решение да бъде извършено наречението на новия Агатополски епископ архимандрит Йеротей (Косаков), игумен на Поморийския манастир. Хиротонията на новия епископ ще бъде извършена върху архимандрит Йеротей в Сливен на 1 октомври 2014 година, съобщиха от манастира.

Да го поздрави лично в манастира пристигна доайена на бургаските археолози и негов преподавател в Шуменския университет проф. д-р Иван Караойтов. Като ръководител на археологическите разкопки в района на античния Анхиало от близо 40 години, той  даде ценни съвети на новия епископ при защита на докторската му дисертация.

Проф. д-р Иван Карайотов с нескриван интерес разгледа църковния музей, които е единствен по българското черноморие и даде съвети относно подреждането на експонатите в него. В най-скоро време ще бъде открита и етнографска сбирка, с която поморийския манастир ще бъде естествен и притегателен център не само за поклонници, но и за десетки хиляди чуждестранни туристи летуващи край брега на Черно море.