Вие сте тук: Начало » Актуално » Католическата църква ще преразгледа позицията си относно развода

    Католическата църква ще преразгледа позицията си относно развода

    Милиони католици по целия свят са засегнати от забраната на католическата църква относно развода. За световната общност, привлечена от крещящите теми за аборта, контрацептивите или хомосексуализма, проблемът за разводите е далеч от темите за разговор. Но за голям брой обикновени хора тя е болезнен знак, че тяхната църква ги поставя в списъка на „неприемливите” хора, като убийците например. Верен на своя образ на понтифик, който се вслушва в проблемите на хората, сега папа Франциск възнамерява да започнат разговори по този въпрос.

    Германският кардинал Валтер Каспер предложи католическата църква да приеме позицията на православната църква, според която на хората, преминали през развод, се налага период от църковно покаяние, след което отново се присъединяват към църковната общност. Според Каспер, предложената реформа ще премахне твърдата позиция спрямо неразрушимостта на брака и ще направи католическата църква по-приемаща и толерантна спрямо вторите бракове на хората.

    Според експерти, в тази насока може да бъде постигнат компромис, предаде Кросс. Миналата събота Ватиканът обяви създаването на нова комисия, която ще се занимава с проблемите, свързани с развода.

     

     

     

    Горе