Протестиращи призоваха за оставка на ДКЕВР и за справедлива цена на тока

С призиви „ДКЕВР – оставка”, „Близнашки предател”, „Справедливост” симпатизанти на БСП-София протестираха срещу поскъпването на цената на електроенергията с 10% от първи октомври. Пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), където днес се очаква да бъде конкретизирано увеличението на енергията, дойдоха водачът на листата на БСП в 23 МИР София Жельо Бойчев, председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов и бившият министър в кабинета “Орешарски” Десислава Терзиева.

С червени знамена и плакати „Оставка”, „Изчезвайте”, „Продажниците вън от държавните институции” и на фона на песента “Една българска роза” протестиращите настояха да не се увеличава цената на електроенергията.

Редом с тях бяха и граждани, начело с Янко Петров и Дончо Дудев от Движение за граждански контрол, които миналата седмица хвърлиха яйца по председателя на енергийния регулатор. Те дойдоха с фланелки с надпис “Внимание! Висока цена на тока! Опасно за живота!” и издигнаха лозунгите “ДКЕВР е параван на енергийната мафия” и “Ако няма активни граждани, ще има активни бедни”. Под прозорците на ДКЕВР улицата се огласява със скандирания “Мафия”. Малко преди 10.00 ч. протестиращите блокираха движението пред сградата на ДКЕВР на бул. „Кн. Ал. Дондуков”.

Двата протеста пред ДКЕВР – на Движение за граждански контрол и на БСП се проведоха независимо един от друг, като участниците в първия не пожелаха да бъдат идентифицирани с партийни инициативи.

След демонстрацията пред сградата на ДКЕВР протестиращите от левицата се преместиха пред Министерски съвет, където скандираха “Близнашки – предател!” и “Близнашки слез при нас!”.

 

Според Жельо Бойчев има различни начини за премахване на дефицитите в енергийния сектор във времето и този начин не е свързан с рязкото поскъпване на тока. По думите му, в момента се извършват престъпления в енергетиката, защото хора, които нямат мандат, вземат сериозни решения и подготвят почвата за следващото управление. „Това не трябва да бъде допускано по никакъв начин”, подчерта социалистът. “В енергийната система могат да се намерят резерви, така че цената да не се повишава и кабинетът на Пламен Орешарски е показал това”, заяви пред журналисти Бойчев. По думите му е много лесно да мислиш как да компенсираш собствениците на ВЕИ-та и американските тецове, “но какво правим с обикновения човек”, попита той.

Колегата му Калоян Паргов посочи, че решението за увеличението на цената на тока преди 5 октомври обслужва политически интереси и че ДКЕВР и служебното правителство са много удобни за някой, който се готви да дойде на власт. На твърдението на вицепремиера Екатерина Захариева, че готвеното увеличение всъщност е нормализиране на цената Паргов отвърна, че политиците трябва да мислят преди всичко за нормализиране на живота на хората.

Според левицата пет дни преди изборите подобно решение остава сериозни съмнения , че се цели обслужване на политически интереси. Според Паргов ДКЕВР и служебното правителство са много удобна маша в ръцете на някой, който се готви да се върне на бял кон на власт. Хора без мандат подготвят почвата на Бойко Борисов, добави Жельо Бойчев, според когото е трудно на улицата да се говори експертно, но в момента мястото на БСП е на улицата, а какви са експертните решения от левицата са показали в последните 12 месеца. “Ние се опитахме да вземаме решения, които са балансирани и не прехвърлят цялата тежест върху обикновените хора, което прави в момент служебното правителство”, заяви той./КРОСС/